Blog

Уметност и дизајн као изборни програм у Гимназији ,,Бранко Радичевић“

21Svi ucenici
vesti Уметност и дизајн

Уметност и дизајн као изборни програм у Гимназији ,,Бранко Радичевић“

Изборни програм  ,,Уметност и дизајн“ омогућава ученицима да се упознају са дешавањима и појавама у уметности, да  размењују идеје и реализују их практично кроз различите медије.

Ученици првог и другог разреда који су изабрали ,,Уметност и дизајн“ имају понуђене  модуле у току школске године и у оквиру  сваког од њих занимљиве теме. За ове теме не постоји стриктан план реализације, оне се реализују пројектно и истраживачки, практично и крајњи резултат рада је спој заједничких идеја ученика, предметног наставника, њихове креативности, посвећености и сарадње.

Ученици првог и другог разреда  који овај предмет слушају код проф. Мирјане Пешић су у току првог полугодишта били подељени у мање групе на основу избора медија којим  ће реализовати своје идеје. Имали су задатак да изабрану тему јасно дефинишу и осмисле план њене реализације.

Прeдметни наставник је као могуће начине реализације понудио и сликарске технике: сликање на стаклу, сликање на свили, декупаж технику, уз фотографију, видео-снимак, глуму и сл.

Ученици су показали нарочито интересовање за технике сликања на свили и стаклу које су у току полугодишта успели да савладају у потпуности. Научили су поступак осликавања свилених ешарпи, почевши од постављања свиле на рам, израде предлошка, исцртавања контура контур пастом до самог коначног осликавања свиле бојама за свилу, као и осликавање стаклених предмета транспарентним бојама за стакло.

Ентузијазам ученика (Ана Јовановић Iц, Теодора Јовановић Iц, Јелена Кривошија Iц, Теодора Николић Iц, Андреа Станкић Iд, Димитрије Котурановић Iд, Кристина Стајић Iд, Леа Киш Iа, Клара Филип Iа, Ивана Шаго Iа, Јана Јашо Iа, Мара Дамјановић Iд, Анђела Јовановић IIб ), њихов труд, креативност, посвећеност раду, чак и на додатним часовима уз оне редовне, уродили су плодом. Створена су уникатна дела инспирасана: романом ,,Рани јади“ Данила Киша, поезијом Бранка Радичевића, сликама Густава Климта, Ван Гога, Фриде Кало, као и креацијама саме природе (биљним и животињским мотивима) која поред своје јединствености имају и употребну вредност.

Ученицима првог разреда  у декорисању предмета декупаж техником придружила се и група ученица другог разреда (Неда Ћетојевић IIа, Милица Младеновић IIа, Софија Бурсаћ IIа, Милица Подмајорски IIд ) које су изабрале  тему ,,Уређење ентеријера“.

Поред њих остали ученици су задате теме реализовали  на такође врло занимљив начин.

Алекса Мутвић Iб и Ива Николић Iа, инспирисани савременим  промовисањем  разних ,, здравих животних стилова“, од стране нестручних лица, која нуде инстант решења за све проблеме без труда и муке иза чега се често крију обмане, одлучили су да пародирају такву појаву која је заживела у друштву кроз видео. Сценарио Алексе Мутвића Iб, који је духовит, критичан и крајње оригиналан, критикује малодушност и лењост савременог човека који очекује да му решења падну са неба у виду животног саветника или некога ко ће му попут мага уредити живот, уместо да појединац прихвати одговорност за сопствену будућност и почне континуирано да ради на себи.

 Јована Младеновски Iд, Андреа Станкић Iд, Наташа Вукелић Iд , инспирисане природом, тачније својим кућним љубимцима, направили су серију њихових фотографија које су пропраћене адекватним ауторским причама и тако је настала мала електронска збирка прича о животињама за децу и одрасле.

,,Приче из прошлости“ представљају видео запис у виду кратке емисије у којој су се ученици (Дуња Јуришић Iа, Лазар Матић Iа Лука Тривуновић Iа, Никола Марковић Iа) опробали у улози новинари и продискутовали са својим саговорницима (припадницима генерација њихових бака и дека)  о различитим темама из живота као што су: обичаји, мода, прве љубави, пријатељство, школа некад и сад, систем вредности некада и данас.

Ови и многи други радови ученика нису само одговор на задате теме, они  су одраз њихове младалачке  креативности, индивидуалности, погледа на свет, њиховог  сензибилитета и подсећање за сваког од  нас да је лепота у различитости и да сви ми својим знањем и искуством и заједничком стваралачком енергијом можемо  оплеменити и улепшати стварност у којој живимо и надахнути друге да и сами стварају.

Мала изложба ученичких радова (осликаних свилених ешарпи, осликаних стаклених предмета и предмета декорисаних декупаж техником) ученика ,,Уметности и дизајна“ (професор Мирјана Пешић) и ликовних радова ученика ,,Уметности и дизајна“ (професор Данијела Ђурић) биће одржана пре почетка прославе Светог Саве у холу школе 27.1.2020.

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare