Blog

ПОСЕТА МУЗЕЈУ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

IMG_20201003_144327
vesti Уметност и дизајн

ПОСЕТА МУЗЕЈУ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

     Почетком октобра су ученици друге године, који слушају програм Уметност и дизајн, посетили Музеј савремене уметности у Београду. Посета Музеју је ученицима омогућила ближе упознавање са савременим уметничким тенденцијама и непосредан контакт са делима српских и европских уметника са чијим стваралаштвом се упознају током четири године слушања програма Уметност и дизајн.

     Кроз постављену изложбу аквизиција (откупљених дела) под називом „Рефлексије нашег времена“ ученике је провела кустоскиња Музеја, љубазно објашњавајући значења и контекст различитих уметничких дела са кратким освртом на њихове ауторе. Постављена изложба представља увид у једну од најзначајнијих делатности Музеја, стратегију откупа уметничких дела од 1900. године до данас. Својом богатом колекцијом значајних уметничких дела Музеј савремене уметности у Београду представља водећу регионалну културно-уметничку институцију. Тенденција попуњавања збирки и делима светских уметника део је пројекта који води ка стварању респектабилне европске колекције у будућности. Изложба „Рефлексије нашег времена“ обухвата преко две стотине репрезентативних дела српске, регионалне и европске модерне и савремене уметности. Предочава два основна концепта у приступу колекционирања музејских збирки – историјску линију развоја, која издваја дела релевантна за токове модернизма 20. века на југословенском уметничком простору, и другу, која прати регионална и европска кретања и динамику савремене уметничке сцене. Представљена дела су реализована у различитим медијима – од цртежа, слике, графике, скулптуре до инсталације, фотографије и видеа. Пратећи разноврсне феномене присутне у уметности од почетка 20. века до данас, изложба је конципирана у четрнаест тематско-проблемских целина које је кустоскиња предочила ученицима занимљиво, језгровито и јасно. Објаснила је и да су многа дела приказана после дужег временског периода јер је Музеј био затворен десет година, а нека дела су први пут постављена у изложбеном простору. Ученици су сазнали занимљивости и о архитектури зграде Музеја. Пројекат зграде је добио Октобарску награду за архитектуру, а својим особеним концептом зграда Музеја се сврстава међу најзанимљивије примере музејске архитектуре у свету и проглашена је за „културно добро“ 1987. године.

Ученичку пажњу су посебно привукла дела: скулптура „Шатор Музеј савремене уметности“, Радоша Антонијевића, видео-перформанс “Perfect ride”, Саше Ткаченка, „Скулптура од плафона до пода“, Бате Крговића, скулптуре „Сопствена соба (Вирџинија Вулф)“, Дарије Качић, „12 x Солжењицин“, Ђорђија Црнчевића, „Књига“, Габриела Глида, слика „Небо“, Александра Рафајловића, слика „Зимско јутро“, Боре Иљовског, инсталација „Сиеста 1999“, Зорана Димовског…Изузетно успеле фотографије одабраних уметничких дела направиле су Јана Јашо, Леа Киш, Клара Филип, Ива Николић и Миа Вереш.

     Након посете Музеју, испраћени похвалним речима кустоскиње, ученици су обишли факултете на Студентском тргу, Етнографски музеј, зграду Ректората и САНУ. Пријатно и едукативно проведен дан у Београду обогатио је ученике свежим утисцима и новим сазнањима о актуелним уметничким дешавањима, али и неким новим животним спознајама. Професорку Софију Милошевић дружење са ученицима изван школе  испунило  је поносом и уверењем о њиховој успешној будућности.

Неке утиске из музеја можете погледати кроз овај видео снимак:

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare