Blog

НАШИ ЂАЦИ УЧЕСТВОВАЛИ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У СОМБОРУ

заједничка фотографија
vesti Информатика Хемија

НАШИ ЂАЦИ УЧЕСТВОВАЛИ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У СОМБОРУ

Ђаци Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове  су 26. новембра 2022. године учествовали на 12. том  Међународном фестивалу науке и образовања  „Физи Бизи Фест“ у Сомбору.

Фестивал науке „Физи Бизи Фест“  је ове године одржан дванаести пут у  фискултурној сали Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору. Овогодишњи мото овог научно-популарног догађаја  био је „ Енергија треба свима, у природи је увек има!“.  Организатори догађаја су  Центар за образовање „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“ из Сомбора, а његов циљ су промоција науке и њена  популаризација међу децом и младима.

Учествовало је преко тридесет  основних и средњих школа  из Војводине и региона, неколико факултета  (Педагошки факултет из Сомбора, Хемијски факултет из Новог Сада…), а приказано  је више од 100 поставки. Тимови су на својим штандовима приказали бројне експеримента, огледе, научно-популарне мини радионице и показали како на најбољи начин доживети науку. Осим  научно-експерименталних радионица, програм фестивала  је имао и научно-популарна предавања намењена различитим узрастима, као и изложбу Физи Бизи и Тесла.

На почетку Фестивала учесницима се обратио  градоначелник  Сомбора  Антонио Ратковић, који је поздравио учеснике Фестивала и изразио захвалност наставницима који развијају радозналост и љубав према науци код својих ученика.

Наша Гимназија је ове године други пут учествовала на  Фестивалу. Представили смо се са два трочлана тима, који су на нашем штанду имали научно-експерименталне поставке.

Поставка из хемије је названа „Изоловање молекула ДНК из воћа“ . Експеримент су  изводили чланови тима за хемију: Ања Тихонов (4ц), Анђела Опачић (4ц) и Јован Авакумовић (4ц).  Они су издвајали  молекул ДНК из банане уз помоћ детерџента, алкохола, дестиловане воде и мало соли  и показали како он изгледа.

У другом  тиму су били Јелена ван дер Зијден (),  Андреј Томашевић () и Никола Недељковић (4б). Они су имали поставку 3Д холограм. Представљали су како се може креирати тродимензионална слика. Користили су  снимке у четири смера, које су приказивали на таблету и 3д пројектор, који смо направили од омотача за ЦД.

Наши тимови су снимили и видео снимке у којим су представили своје експерименте. Видео снимци су објављени на Јутјуб каналу Фестивала.

ВИДЕО –  ИЗОЛАЦИЈА ДНК

https://youtu.be/MUzTq27UUGs

ВИДЕО – 3Д ХОЛОГРАМ

https://youtu.be/mRbMIqgGMew

Наше ученике су припремале Мирјана Здравковић, професорка хемије  и Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике. У изради 3д пројектора нам је помогао Милан Ћирић, наш домар.

 На фестивалу су наши ђаци су показали своје интересовање за науку, вештину комуникације, спремност да своје знање покажу другима. Стекли су нова познаства и искуство у приказивању својих знања и вештина.

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare