Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

НАША ГИМНАЗИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У СОМБОРУ

Наши ђаци су 23. новембра 2019. године учествовали на 9. том фестивалу науке  „Физи Бизи Фест“ у Сомбору.

Фестивал науке „Физи Бизи Фест“  је девети пут одржан у  фискултурној сали гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора. Организатори фестивала су Центар за образовање „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“ из Сомбора, а његов циљ су популаризација науке и њена промоција.

Учествовало је преко шест стотина основаца и средњошколаца  из Војводине и региона са 80 тимова. Они су на својим штандовима приказали бројне експеримента, огледе, научно-популарне мини радионице и како на најбољи начин доживети науку. Осим  научно-експерименталних радионица, програм фестивала  је имао и научно-популарна предавања намењена различитим узрастима.

На почетку Фестивала учесницима су се обратили  градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Ладислав Фекете, директор гимназије „Вељко Петровић“.

Наша Гимназија је ове године први пут учествовала на овом фестивалу. Имали смо два штанда на којима смо представили експеримент из хемије и радионицу из рачунарства. Експеримент је имао назив „Изоловање молекула ДНК из воћа“ и био је веома запажен од стране многобројних посетилаца. Изводили су га чланови тима за хемију: Јелена Симић (4а), Марко Арсенијевић (4а) и Немања Остојић (4ц). Немања је у интервјуу ѕа РТВ описао експеримент:

„Ми смо данас представили како се издваја молекул ДНК молекул из банане и кивија и успели смо да, уз помоћ детерџента, алкохола, дестиловане воде и мало соли да видимо како изгледа ДНК молекул”.

снимак ртв војводина

У нашем тиму за рачунарство су били Огњен Зоркић (2ц), Мартин Валент (2ц) и Павле Јовановски (2б). Они су у радионици под називом „Тачке које експлодирају“ показали како се представљају бројеви у различитим бројевним системима и како се на занимљив начин могу обављати операције над бројевима  али и  делити полиноми.

Наше ученике су припремале Мирјана Здравковић, професорка хемије  и Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике.

 На фестивалу су наши ђаци су показали своје интересовање за науку, вештину комуникације, спремност да своје знање покажу другима. Стекли су нова познаства и искуство у приказивању својих знања и вештина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук