Blog

ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА

Kad si srecan
vesti

ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА

У част обележавања 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, организован је фестивал у Војводини  у периоду од 20. октобра до 20. новембра под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на иницијативу покрајинског заштитника грађана, омбудсмана.

Једна од планирах активности под називом ,,Квалитетно образовање за сву децу“ реализована је 19. новембра 2019, када су ученици Гимназије  ,,Бранко Радичевић“ из Старе Пазове (Андреа Станкић Iд, Јована Младеновски Iд, Урош Николић Iц, Теодора Јовановић Iц, Андреа Опачић Iц, Јован Авакумовић Iц, Ања Тихонов Iц, Нина Крекић IIц, Ива Катић IIц, Михаела Фарага IIц, Миа Вереш IIц, Теодора Бурсаћ IIб, Сара Кукић IIб,  Селена Вучићевић IIб, Марија Лучић IIб, Теодора Вујковић IIб, Марина Ђукић IIб, Лора Мершак IIIа, Ива Николић Iа, Милица Јовичић IIIа, Миа Вереш Iа)  са својим менторима Дијаном Влаинић (професор срског језика и књижевности), Данијелом Ђурић (професор ликовне културе , уметности и дизајна) и Мирјаном Пешић (професор српског језика и књижевности, грађанског васпитања) посетили ОШ ,, Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови и заједно са наставницима и ученицима првог и другог разреда те школе на креативан и занимљив начин реализовали планиране активности.

Ово дружење имало је за циљ да повеже наше две школе и заједницу у ширем смислу и да истакне значај права на образовање као и свих других права која деца имају, као што су: право на љубав, подршку и разумевање унутар породице,  право на игру и дружење, право на слободу изражавања, индивидуалност, креативност, право на заштиту од било каквог облика насиља, злостављања или занемаривања.

Рецитацијама првака на словачком и српском језику уз музичку пратњу започела је приредба.

Затим је талентована ученица Лора Мершак својом рецитацијом измамила осмехе на нашим лицима да бисмо након тога, понесени атмосфером, загрејали дланове, а и срца песмом ,,Кад си срећан“ коју су отпевали ученици музичке групе ,,Гимназија“ (Лора Мершак, Ива Николић, Милица Јовичић, Миа Вереш) уз пратњу гитаристе Зорана Петровића из ,,Економско-трговинске школе“,  бубњара Луке Буђановчанина из ,,Техничке школе“, ментора Дијане Влаинић и свих присутних.

У самој завршници на  малу сцену су изашли ученици (Андреа Станкић, Јована Младеновски, Урош Николић, Теодора Јовановић, Андреа Опачић, Јован Авакумовић, Ања  Тихонов, ментор Мирјана Пешић) и одиграли представу едукативног карактера. Представа актуализује проблеме који се јављају унутар породице и друштва, а неретко бивају занемарени. Родитељи  због пословних и других обавеза и проблема не стижу довољно да се посвете својој деци, да са њима разговарају, да их саслушају и једноставно буду уз њих.  Деца тај недостатак пажње и разумевања, осећају и пате, јер не добијају унутар породице  покретачку снагу љубави и вере у себе која треба да им буде ослонац у животу и образовању. Често је проблем и када се дете уз то суочи са насиљем од стране вршњака, зато што је одличан ђак или ,,штребер“ како често чујемо или из неког другог  разлога. Гимназијалци су након представе разговарали са првацима, постављали им питања и били искрено задивљени њиховим поимањем приказаних сцена, препознавањем лошег поступања, емпатијом и  разумевањем едукативне функције представе.

Дружење је завршено заједничком израдом паноа ,,Дечија права“ ученика Гимназије ,,Бранко Радичевић“ и првака које су они једни другима даровали.

Чиста срца ове дивне деце, њихова граја, смех и наше заједничко дружење, вратили су нас  у детињство и поново у нама пробудили детињи дух и заборављену жељу за игром, безазленошћу и љубављу. Сви проблеми и бриге нестали су на трен, само је остала једна мисао: ,,Деца су наше највеће благо“. Да. Сва деца и она дивна, уснула негде у нашим срцима и морамо их чувати.

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare