Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

На часу Уметности и дизајна

Последње недеље октобра на часу изборног предмета Уметност и дизајн, поред професорке изборног предмета и ђака који похађају овај програм, присуствовале су и професорке Наташа Роговић – енглески језик и Дуња Гајин – српски језик и књижевност.

На часу се говорило о традицији келтске светковине жетве која датира још из паганских дана. Ова светковина се проширила у САД-е, када су је европски имигранти донели у нови дом. Овај празник се усталио под именом Ноћ вештица и слави се 31.октобра. Поклоници овај празник обележавају разним активностима, а то су костимиране забаве, прављење лампи од бундева и  тикви… Празник се прославља у САД, Ирској, Канади, Енглеској, Ирској…

У Србији се на овај дан празнује по православном календару Свети Лука. Међутим и Срби имају свој дан за маскирање. Последња недеља пред велики пост се зове „бела недеља“, а последњи дан ове недеље су „беле“ покладе. Негде у Србији се овај празник одржао до данашњих дана, па се тога дана могу срести маскирана деца и одрасли.

У Голубинцима, селу наше општине, сваке године у организацији ХКПД Томислав, организује се традиционални приказ обичаја голубиначких машкара.

На овом часу ученици су поред обичаја и култура којима су проширили своја знања, показали и своју креативност у изради маски. Маске су цртали на лицу, осликавали их разним сенкама и шминком. Ко зна, можда се једног дана неко од ученика буде бавио сценском шминком у позоришту или на филму.

Био је ово веома интересантан час.

Дијана Драгин

проф. српског језика и књижевности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук