Blog

УЧЕНИЦИ У ПОСЕТИ ФАБРИЦИ STREIT NOVA

издвојена
Страни језици

УЧЕНИЦИ У ПОСЕТИ ФАБРИЦИ STREIT NOVA

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“0″ images=“8986,8987,8988,8989,8990,8991,8992″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Ученици наше школе су у среду 16. mарта 2016. gодине били у посети фабрици   STREIT  NOVA у индустријској зони у Старој Пазови. Ова фабрика је испостава компаније чије је седиште у Француској, а повод посете је МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ који се обележава у марту.  У гимназији „Бранко Радичевић“ се већ деценијама изучава француски као први и други страни језик. Тренутно смо једна од ретких,  можда једина гимназија у Србији где се француски учи као први страни језик (одељење 3б).

 У посети су били ученици који изучавају француски језик, једанаесту, односно десету  годину за редом, одељење 3б и пет ђака 2д, Тамара Ковачевић, професор француског језика и Људмила Ракочевић, професор филозофије и одељењски старешина 3б.

streit nova 9Streit Nova d.o.o. је чланица француске компаније Streit Groupe из Клервала (Француска) . Фабрика у Старој Пазови се бави израдом делова за ауто индустрију и 100 одсто производа извози. Производи настали овде одлазе у многе земље Европе али и на тржишта у Азији.Тренутно има око 300 запослених.

Ученике је о раду компаније упознала Драгана Савић, аиситент набавке, која је говорила о начину рада у овој фабрици, о организацији и функционисању компаније, о старосној и образовној структури запослених…

 Потом је уследио обилазак производних погона. Небојша Антић, тренер у производњи је објашњавао ђацима процес израде делова,  показивао машине, указао на специфичност појединих операција, говорио о безбедности на раду, одвео ђаке до свих погона…

Ученици су имали прилику да на крају и виде готов производ.

Пошто је  ово фирма чије је седиште у Француској, било је занимљиво чути на који начин се знања стечена студирањем француског језика и књижевности примењују у раду овакве компаније.

У Streit Novi ради чак шест дипломираних филолога, који су дипломирали француски језик и књижевност на различитим пословима, пре свега у логистици, а од њих 6, три су бивше ученице наше Гимназије. То су Драгана Савић, Надица Стефановић и Миљана Одобашић Станишић.

Драгана Савић је говорила ђацима о томе колико је важно  да изучавају стране језика у гимназији, и каква су њена искуства са француским језиком у свакодневном раду. Објаснила је како тече пословна  комуникација са централом у Француској, о потреби за перманентним усавршавањем, о стручној терминологији…

Била је ово изванредна прилика да се ђаци по први пут директно упознају са радом једног индустријског постројења, да обиђу фабричку халу, виде услове рада, сазнају о функционисању интернационалне компаније…Ово искуство ће ученицима  бити драгоцено када буду доносили одлуку о свом будућем занимању.

Захваљујемо се руководству фабрике, што су омогућили ову посету, свим радницима у хали које су током обиласка  били  спремни да ђацима покажу оно што их је занимало, Небојши Антићу, тренеру производње,који је ђаке упознао са производним процесом. Посебно се захваљујемо Драгани Савић, која је дочекала наше ђаке  и предтавила им рад компаније, говорила  о значају  изучавања и усавршавања француског   језика на основу свог професионалног искуства,  предочила  ученицима потребу да своје формално образовање, које ће стећи једног дана када заврше факултет, надограђују у будућности.

И подсетила је ђаке да је реч фабрика – реч францусуског порекла.

Био је ово својеврсни двочас ван школе,  који ће ђаци дуго памтити.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare