Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Дан розе мајица у Гимназији

23.фебруара Гимназија Бранко Радичеић је, као и претходне године, обележила дан борбе против вршњачког насиља, познат под називом Дан розе мајица. Овај дан се обележава сваке последње среде у фебруару.

 

Наиме, све је почело 2007. године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је ученик Чарлс Мекнил дошао у школу у розе мајици и због исте га је претукла група вршњака, а претрпео је и вербално насиље и ругање. Чарлс је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. У знак подршке, другари су дошли у школу обучени у розе мајице.

 

Наша школа  у сарадњи са  Тимом за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања је  организовала низ активности како данас, тако и током целе ове недеље. Активности су организоване да би се указало на значај толеранције, емпатије и поштовања различитости. Не само овим активностима, већ континуираним радом током целе године Гимназија ради  на превенцији случајева насиља, злостављања и занемаривања.

 

Педагог школе, Снежана Инђић је одржала радионицу под називом „Учионица добре воље“ у 1а, 1ц и 1д  одељењу која је усмерена на конструктивно решавање проблема.

 

Ученички парламент је  одржао седницу на којој је представница Вршњачког тима за заштиту од насиља, Уна Ђукановић, указала на значај превенције и заштите ученика на друштвеним мрежама. Ученице 3д Јована Младеновски и Викторија Теофиловић уз подршку одељењског старешине Дијане Влаинић, у оквиру пројекта „Одговоран однос према здрављу“, говориле су о сексуалном насиљу  и истакле да насиље увек треба пријавити.

 

На часовим грађанског васпитања, професорка Софија Милошевић се такође бавила темом насиља и превенције.

Библиотекар школе, Марина Василић, уредила је пано у холу школе и заједно са педагогом мотивисала ученике да данас  уписују своје лепе, мотивационе поруке, усмерене на борбу против вршњачког насиља и каче на пано.

     

Није само један дан, дан борбе против вршњачког насиља, већ сваки дан. Радимо на превенцији увек да до насиља никада и не дође.

 

 

                                                                                 Библиотекар Марина Василић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Скорашњи коментари

    Архиве

    Фејсбук