Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

HOUR OF CODE – САТ ПРОГРАМИРАЊА У ГИМНАЗИЈИ

У периоду од 4. до 10. децембра 2017. године придружили смо се „Сату програмирања“, глобалном покрету који је ове године окупио 502 038 811 учесника у преко 180 земаља широм света. „Hour of code“ је једночасовни увод у рачунарске науке, дизајниран да демистификује „код“, да покаже да свако може научити основе и узети учешће у области рачунарства. Ове године је било 148 466 догађаја предвиђених за учеснике од 4 до 104 године на више од 45 језика.

Сат програмирања се одржава сваке године током „Недеље информатичке едукације“ која се организује у част рачунарског пионира Адмирала Грејс Мареј Хопер (рођене 9. децембра 1906. године). Кроз ову акцију ученици имају прилику да уче програмирање, негују вештине решавања проблема, логику и креативност. Тако добијају основу за развој успешне каријере 21. века.

Ове године је препоручено да средњошколци програмирају игре као што су Star Wars и Minecraft, нарочито Star Wars JavaScript верзија, мада је за почетнике препоручен и Angry Birds или Anna и Elsa. Наши ученици првог и другог разреда су на часовима рачунарства и информатике врло успешно програмирали ове игрице.

Поводом овог догађаја наше матуранткиње Сремчевић Бојана и Жмирић Тамара су за ученике првог разреда спремиле интересантно предавање посвећено историји програмирања компјутерских игара.

 

Циљ Сата програмирања није да научи неког да постане програмер за сат времена. Један сат је довољан да сазна да је програмирање забавно и креативно и да је доступно свим узрастима без обзира на образовање. Пре свега, оно што сви учесници могу научити за сат времена јесте да ово сви можемо.

Професори рачунарства и информатике

Душанка Галечић и

Весна Смуђа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук