Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

„ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРОГРАМИРАЊА 2016“ У НАШОЈ ШКОЛИ

„Европска недеља програмирања (EU  Code Week)“ је манифестација која има за циљ промовисање програмирања као новог вида писмености у модерном друштву. Иницијативу за обележавање недеље програмирања покренули су саветници за дигиталну агенду Европе 2013. године, а Србија се прикључила следеће године. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је позвало све школе, ученике и наставнике да узму учешће у овој манифестацији, која је ове године обележена од 15. до 23. октобра.

Наша Гимназија је ове године по трећи пут узела учешће у „Европској недељи програмирања“. Професорке рачунарства и информатике, Весна Смуђа и Душанка Галечић, су припремиле занимљиве радионице, на којим су програмирали ђаци од првог до четвртог разреда.

Професорка Душанка Галечић је за ученике првог разреда припремила радионицу „Scratch-основе програмирања“, која је реализована у среду 19. октобра. Ученицима заинтересованим за програмирање најпре је приказана презентација о основама програма Scratch, а затим је уследио њихов самосталан рад на изради једноставне апликације. Ученици другог и трећег разреда су у четвртак 20. октобра учествовали на радионици под називом „Scratch-Трка до циља“. Сви су успешно завршили постављене задатке и направили своју игрицу, користећи сложеније компоненте програма Scratch. Наши програмери су имали и идеје за проширење игрице новим детаљима.

Професорка Весна Смуђа је припремила радионице за ученике трећег и четвртог разреда, које су реализоване на часовима рачунарства и и информатике. У програмском окружењу Delphi су програмирали ђаци 3ц одељења. Они су поменутом окружењу цртали основне графичке објекте. Матуранти одељења 4а, 4ц и 4д су правили своју прву веб страницу у језику HTML. Веб странице су биле веома креативне: теме су биле занимљиве, успели су да додају слике, промене боју позадине и текста, убаце везе ка другим страницама…

Захваљујемо се ученицима, који су узели учешће у овогодишњој недељи програмирања и показали да могу и сами да направе своје апликације (програме, игрице и веб стране), а не само да их користе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук