Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

СУОЧАВАЊЕ СА ДРУШТВЕНИМ СТЕРЕОТИПИМА – СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ

 

У суботу 14.новембра 2015. године је одржан семинар СУОЧАВАЊЕ СА ДРУШТВЕНИМ СТЕРЕОТИПИМА У НАСТАВИ ГРАЂАНСКОГ ВАСПИТАЊА.

Тема семинара су стереотипи, предрасуде и заблуде са који се свакодневно срећемо сви, па и наши ученици.

О историјској димензији стереотипима у савременом друштву   говорио је др Марко Шуица,(Филозофски факултет у Београду, одељење за историју).

Приказан је и филм ТРИ ОБЕЋАЊА у продукцији Јеврејског историјског института Центроп из Беча. Филм је пример како се могу разграђивати стереотипи коришћењем различите врсте едукативног материјала.

Семинар су реализовале и Лидија Жупанић Шуица, професор ликовне културе и Ивана Јанковић, психолог. Уз мноштво илустрација, радионица, говорило се о јединству различитости, подстицању емпатије код младих људи, наших ученика, о методама деструктуисања стереотипа, о друштвеним последицама предрасуда…

Мултидисциплинарност је један од начина на који се ученици уводе у ову тему, препознавања и превазилажења стереотипа, зато су учесници семинара били професори физике, српског језика и књижевности, енглеског језика, руског језика, историје, филозофије, ликовне културе…

Друштвени стереотипи су актуелна појава, налазе се свуда око нас, свеприсутни су и зато је ова тема  примењива не само на часовима грађанског васпитања већ и у програмима многих наставних предмета.

Из гимназије „Бранко Радичевић“ семинару је присуствовала Људмила Ракочевић, професор логике и филозофије.

Семинар је одржан у Београду, у основној школи „Владислав Рибникар“, у организацији и реализацији удружења ЕДУКАЦИЈА ЗА 21. ВЕК.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук