Blog

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ФИЛОЗОФИЈЕ

izdvojena
vesti Филозофија

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ФИЛОЗОФИЈЕ

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“0″ images=“8134,8136,8137,8138,8139,8144,8143,8146,8147,8148,8149,8150,8151,8152,8154,8155,8156,8158,8159″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

„МОЖДА  ЋЕ БИТИ БОЉИХ ВРЕМЕНА,  АЛИ ОВО ЈЕ НАШЕ“ (Ж.П. Сратр)

Сваки трећи четвртак у новембру се одлуком УНЕСКА од 2005. године обележава као СВЕТСКИ ДАН ФИЛОЗОФИЈЕ.

Филозофија је наставни предмет који се  изучава у четвртом разреду гимназије те су се матуранти   укључили у обележавање овог датума.  Осмишљавали су сами часове где су по свом слободном избору или на предлог предметног професора  обрађивали различите теме.

Аристотелово одређење филозофије и класификација знања (4а), учење о врлинама (Валентина Куљхави 4д), стоичка етика (Урош Свирчевић 4д), Шопнхеауеров песимизам (Мирко Јевтић 4а), осам векова од рођења Роџера Бекона (Милош Зељуг 4б), Ж.П. Сартр су садржаји часова које су матуранти сами припремали и презентовали у својим одељењима…при томе су коришћене различите методе, од видое-презентација, преко визуелних илустрација, класичних предавања све до игроказам, уз музику, у атмосфери филозофског кружока, правили су и „анкетне листиће“…

Ученици су активно учествовали и пажљиво слушали једни друге, код Аристотелове врлина тражили и проналазили која им је најближа…Посебно је интересантно било у 4ц где су два ученика припрмили сценско извођење једног одломка дела ЂАВО И ГОСПОД БОГ, Жан Пол Сартра, костимирани, уз пажљиво одабрану музику.  Тамара Илић и Савески Синиша, ученици 4ц су  полемисали о  добру и злу, Богу и човеку, слободи и детерминизму…Као Нести и  Гец, у црном и белом, убедљиво  су износили аргументе  и успели да дочарају Сатровско схватање ангажоване егзистенције. Било је то „рвање“ добра и зла, и мини позоришна представа која је све одушевила.

Критичко мишљење и анализа ставова је прожимала све теме. То и јесте интенција и смисао изучавања филозофије. Мислити филозофски у времену које је „наше“ је избор модерног и образованог човека, решеног да учи кроз читав живот и негује доброту, правичност и храброст. Наши матуранти су на том путу а ово је био једна од начина да покажу своју одлучност и зрелост.

 Маштовити и одговорни,  су предсавили  свој властити  доживљај филозофксе теме,  и тако на  најбољи начин обележили Светски дан филозофије, убедљиво и аргументовано, на чему им честитамо.

                                                                Људмила Ракочевић, професор филозофије

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare