Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

МАТУРАНТИ У ИТАЛИЈИ

    Ученици четрвтог разреда наше Гимназије су у периоду од 14. до 19. септембра посетили значајне градове северне Италије и Тоскане. Током шестодневне екскурзије видели смо многе културно-историјске знаменитости Венеције, Равене, Сан Марина, Фиренце, Пизе, Сијене и Вероне.

      У Венецији смо посетили велелепну Дуждеву палату, Мост уздаха, Цркву Светог Марка, Мост Риалто и прошетали улицама града познатог по каналима, мостовима, гондолама и богатој историји.

   Следећег дана посетили смо Равену, важан историјски центар из доба Западног римског царства и ране Византије. Поред Јустинијанове цркве Сан Витале уовом граду налази се и гроб чувеног песника Дантеа Алигијерија. Из Равене наставили смо путовање до једне од најстаријих и најмањих држава на свету –  Сан Марина, са чије тврђаве се пружао поглед на предиван пејзаж.

Четвртог дана екскурзије обишли смо знаменитости ренесансног града Фиренце, седишта чувене породице Медичи, познатог по уметности и архитектури, у којем су живели и стварали бројни  књижевници, уметници и научници. Видели смо прелепу Фирнтинску катедралу и Ђотов звоник, Палацо и Мост Векио, галерију Уфици, цркву Санта Кроче, прошетали смо обалом реке Арно, трговима и улицама које красе бројне ренесансне скулптуре.

   У Пизи смо посетили „Поље чуда“ на којем је смештена раскошна катедрала, крстионица и чувени Криви торањ који је био веома инспиративан за прављење занимљивих фотографија. Послеподневне часове провели смо у још једном прелепом граду Тоскане – Сијени, изграђеној у готичком стилу са живописним грађевинама и једним од најлепших и највећих тргова у Италији изграђеним у облику шкољке.

  Последњи дан екскурзије провели смо у граду Ромеа и Јулије, Верони,  где се налази и једна од  највећих и најбоље очуваних арена из римског доба.

У Италији смо били смештени у четири хотела: „Арена“ у Лидо ди Јесолу, „Бруклин“ у Риминију, „Терме Престиж“ у Монтекатинију и „Гардесано“ у Бусоленгу“. Посебно је било занимљиво у туристичким местима Лиду и Риминију где смо вечерње сате проводили у шетњи поред мора а неки су се и купали.

     Екскурзија је у потпуности испунила наша очекивања. Током овог путовања видели смо бројне културно-историјске знаменитоси и уметничка дела о којима смо претходних година учили на часовима историје, књижевности и ликовне културе. Незаборавне дане смо провели како у аутобусу и хотелима, тако и на плажама, улицама и трговима Италије. Лепо дружење је употпунило ове тренутке који ће остати урезани као вечна успомена на матурску екскурзију.

  Са ученицима су на екскурзији биле одељењске старешине: Јарослав Фабјан (4а), Бранка Нишевић (4б), Ана Шипицки (4ц) и Мирослав Ђовчош (4д).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук