Blog

Обележен Дан школе -„Чајанка код Бранка“ у част 100 година Гимназије-

naslovna
vesti Ваннаставне активности Драмска Српски језик

Обележен Дан школе -„Чајанка код Бранка“ у част 100 година Гимназије-

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“0″ images=“13553,13569,13554,13556,13570,13571,13558,13561,13572,13574,13564,13583,13580,13567,13568,13576,13578,13579,13566,13581″ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Наши гимназијалци обележили су дан школе и стогодишњицу гимназије „Бранко Радичевић“. Професорке српског језика и књижевности, Дуња Гајин и Дијана Драгин, написале су сценарио „Чајанка код Бранка“ за приредбу. У 21. веку ученици су на сцени прославили рођендан чувеног песника Бранка Радичевића и рођендан старопазовачке гимназије. Његови гости били су писци, песници, композитори и први српски женски хор. Публика се смејала   анегдотама Диса, Андрића, Црњанског, Ујевића… Нису били савременици, али ове две професорке су омогућиле да се сретну у овом веку и да препричавају своје анегдоте на позоришним даскама старопазовачког позоришта. Бранку Радичевићу у госте дошли су и стари ђаци гимназије и поделили своје догодовштине са публиком. Имали смо прилику видети Милана Пјевца, Радомира Мићуновића и Милана Дудића. Чули су се звуци песама Тихо ноћи, Што се боре мисли моје, Жал за младост… Виделе су се сузе у очима присутних.

На почетку програма гостима и ученицима обратио се  директор гимназије Мирослав  Опавски. Директор је поздравио све  госте, професоре и ученике школе. Обележавању стогодишњице гимназије присуствовао је Михаљ Њилаш,  покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, који је поздравио све присутне и ученицима честитао Дан школе. Међу званицама били су:  слободни просветни саветник Јелена Криш Пигер, из школске управе Нови Сад  – Весна Радуловић, из Београдске отворене школе  –Весна Ђукић, генерални директор, из општине Стара Пазова начелник за друштвене делатности – Жељко Шолаја и просветни инспектор Милева Љубинковић, директор Културног центра Стара Пазова Владимир Керкез, затим директори основних и средњих школа и ПУ „Полетарац“ старопазовачке општине. Нама драги гости били као и сваке године породица Вујчић, дугогодишњи донатори Гимназије, професори у пензији, родитељи, некадашњи ученици, пријатељи и сарадници школе. На крају представе директор и педагог уручили су дипломе најбољим ђацима и њиховим менторима за протеклу школску годину.

Наши гимназијалци су изванредно изнели своје улоге. Бранка Радичевића одиграо је маестрално Никола Гашпарић. Бранко је угостио Тина Ујевића (Лука Булат), Лазу Костића (Марко Арсенијевић), Бору Станковић (Лазар Крстић), Владислава  Петковића Диса (Сергеј Савић), Иву Андрића (Лазар Петровић), Милоша Црњанског (Алекса Петричевић), Јована Дучића (Марко Бежановић), Десанку Максимовић (Ана Јовановић), Миру Алечковић( Невена Бурсаћ), Стевана Мокрањца (Никола Ковачевић), Јована Јовичића (Душан Петровић), служавке (Бојана Сремчевић и Наталија Галијаш) и женски хор (Емилија Деспот, Анабела Стошић, Бојана Рувидић, Милица Јовичић и Маја Живановић).

Извођачи „Бранкове чајанке“ имали су ту част да на генералној проби наступају пред публиком. Због изузетне сарадње професорке Дијане Драгин са предшколском установом „Полетарац“, на генералну пробу дошли су малишани три старије групе, са својим васпитачима из ове установе. Малишани су уживали у позоришту, а велико задовољство приуштили су им наши ученици-глумци јер су разговарали и фотографисали се са њима.

Овом приликом још једном честитамо нашим ученицима и професоркама на  програму који су нам приредили. Било је свечано, пригодно, поучно, дирљиво… како и доликује великом јубилјеу.

 

Људмила Ракочевић

професор филозофије

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare