Blog

Међународни дан школских библиотека

thumbnail (1)
vesti Ваннаставне активности Српски језик

Међународни дан школских библиотека

     Сваке године у октобру од 1999. године Међународно удружење школских библиотекара обележава свој дан и то последњег понедељка у октобру. Ове године је то 25. октобар.

     Обележевање важних датума постало је уобичајено за нашу школску библиотеку па тако и овај дан обележавамо већ другу годину за редом. Ово је важна активност која подстиче ученике на читање и указује на значај улоге школске библиотеке у функционалном образовању ученика. Успешност ове акције  као и прошлогодишње акције „Сви по књигу за школску библиотеку“ показује добру сарадњу школских библиотекара са ученицама, наставнивима и стручном службом.

      На иницијативу две ученице, матуранткиње 4д одељења Уне Ђукановић и Јоване Виленице, ове године спроведена је анкета  под називом „Шта волим да читам“ међу свим ученицима Гимназије и неколицином професора. Уна и Јелена су вредно радиле током претходне недеље и ушле у свако одељење и разговарале са ученицима. Наишле су на добар одзив и добру вршњачку сарадњу у овој анонимној анкети.

       Из анкете закључујемо да Гимназијалци читају и обавезну, а и слободну литературу. . Оно што је занимљиво је то да ученици читају и на енглеском језику што показује њихову свестраност.

        Ученици првог разреда читају највише,а међу омиљеним делима су : „Рани јади“ Данила Киша и „Хајдуци“ Бранислава Нушића,  чита се  „Давинчијев код“ Дена Брауна, „Гордост и предрасуде“ Џејн Остин, чита се Андрић, Ћопић, Агата Кристи…

       Ученици другог разреда међу омиљена дела сврставају „Ану Карењину“ Лава Толстоја,  „Мали Принц“ А.С. Егзиперија, „Тврдицу“ Молијера, читају и Џејн Остин, Мому Капора, Исидору Бјелицу, Шолохова, Стивена Кинга…

       Ученици трећег разреда радо читају Чехова, Коеља, Дучића. Налазимо да су омиљена дела „Девојка од папира“ и „Седам година касније“ Гијом Мусоа, „Чича Горио“ Оноре де Балзака, „Сеобе“ Милоша Црњанског…

       Ученици четвртог разреда, наши матуранти, читају подједнако и домаћу и инострану књижевност. Они су  на анкету одговорили шаренолико. Па тако видимо да се чита од Карла Маркса, Гетеа, Марка Твена, све до Меше Селимовића  и Боре Станковића. Омиљени наслови су „ Корени“ Добрице Ћосића,  „Фауст“ Гетеа, „Том Сојер“ Марка Твена, „Хамлет“ Вилијема Шекспира, „Мирис кише на Балкану“ Гордане Куић, „Нож“ Вука Драшковића…

Наши професори радо читају Милоша Црњанског и Борислава Пекића, „Господара прстенова „ Толкина, „Сто година самоће“ Маркеса, „Пут којим се ређе иде“ Скота Пека и мноштво других дела.

       Дивно је чути колико се чита, дивно је чути да школске библиотеке нису заборављене и добро је сетити се цитата Емерсона да „Добру књигу чини добар читалац“.                                                              

Ваши школски библиотекари

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare