Blog

МАТУРАНТИ У ИТАЛИЈИ

IMG-20231009-WA0014К
Maturanti vesti Екскурзије

МАТУРАНТИ У ИТАЛИЈИ

Ученици четвртог разреда наше гимназије посетили су у септембру, током шестодневне екскурзије, најлеше градове Италије: Фиренцу, Сијену, Рим и Венецију у којима су имали прилику да виде многе културно-историјске знаменитости и уметничка дела о којима су претходних година учили на часовима историје, књижевности и ликовне културе.

У Фиренци, ренесансном граду и седишту чувене породице Медичи, познатом по уметности и архитектури, граду у којем су живели и стварали бројни  књижевници, уметници и научници, ученици су имали прилику да виде прелепу Фирентинску катедралу и Ђотов звоник, Палату и Мост Векио, галерију Уфици, да прошетају обалом реке Арно, трговима и улицама које красе бројне ренесансне скулптуре а затим и до Микеланђеловог трга са којег се пружао поглед на панораму читавог града.

Два дан смо провели и у Риму, главном граду Италије, дивећи се велелепним грађевинама и уметничким делима. Посетили смо античке локације као што су Римски и Трајанов форум, Колосеум и Пантеон. У Цркви Светог Петра у ланцима видели смо чувеног Микеланђеловог Мојсија, прошетали Тргом Венеција, Шпанским тргом и Шпанским степеницама, Тргом Навона, видели Анћеоску тврђаву и убацили новчић у чувену Фонтану ди Треви.

Ватикан, најмања држава и један од највећих и најбогатијих музеја на свету, импресионирао је ученике бројним скултурама из античког доба, делима ренесасних уметника, галеријом геграфских карата. Сикстинска капела осликана Микеланђеловим фрескама, раскошна Базилика и Трг Светог Петра никога није оставила равнодушним.

Шетајући Римом, шетали смо кроз историју од античког периода до ренесансе и уверили се да овај град с правом носи епитет „Вечног“.

На путу од Рима до северне Италије обишли смо и Сијену, град у типично тосканском пределу, изграђен у готичком стилу са живописним грађевинама и једним од најлепших и највећих тргова у Италији који је у облику шкољке.

Последњи дан екскурзије провели смо у Венецији, својеврсном музеју на отвореном. Уживали смо разгледајући раскошну Дуждеву палати, Цркву Светог Марка, а стихове Лазе Костића смо рецитовали испред Цркве Санта Марија дела Салуте. Неко је шетао живописним улицама града, а неко гондолама крстарио по чувеним каналима. Венеција је величанствена и ученике је освојила на први поглед својим сјајем, каналима, мостовима и палатама.

Обиласци културно-историјских знаменитости употпуњени су дружењем и незаборавним тренуцима који ће ученицима остати урезани као вечна успомена на матурску екскурзију.

Са ученицима су на екскурзији биле одељењске старешине: Бранислав Ковач (4а), Сандра Дроњак (4б), Ана Шипицки (4ц) и Гордана Бабић (4д), директор Мирослав Марковић и наставница Ивана Марковић.

Успомене са екскурзије можете видети на овим фотографијама.

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare