Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Светски дан детета

                                       

Светски дан детета обележава се сваког 20. новембра. Ово је дан када је усвојена Конвенција о правима детета, најратификованији документ о људским правима у историји. Сва деца имају сва права из Конвенције, без обзира на то где су, где живе, шта им раде родитељи, да ли су сиромашни или богати,којим језиком говоре, којој религији и култури припадају, да ли имају неку сметњу у развоју или инвалидитет.

 То је дан када се слави напредак који је постигнут за децу и када се вође држава и влада позивају да испуне обећања која су дали када су ратификовали Конвенцију и да се поново обавежу да ће наставити да чине све што је потребно да ни једно дете не остане искључено.

Гимназија другу годину за редом обележава овај дан у циљу подизања свести у остваривању права детета. Ученице  4д одељења Уна Ђукановић и 4ц одељења Катарина Ђурђевић су, на иницијативу библиотекара, уредиле школски пано на коме су истакнута нека од дечијих права у форми стиха поткрепљена занимљивим цртежима.

Ове године је пандемија Ковид 19 изазвала кризу у погледу права деца. Последице ове кризе по децу су тренутне, и ако се не ради на њиховом отклањању, могу их опратити током читавог живота. Време је да се различите генерације окупе и да заједно поново осмислимо нашу заједничку будућност. Ми смо то учинили.

Шта ћете ви учинити?

Библиотекар Марина Василић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Скорашњи коментари

    Фејсбук