Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Васкрсење Христово – Пасха Христова

(Мт 28;Mк 16;Лк 24;Јн 20)       

Васкрс је највећи празник – празник над празницима, јер се тада десио централни догађај Христове победе над смрћу.То је дан вечне радости,јер је Христос сломио најаче оружије у рукама сатане тј. смрт.

Велики Петак је неодвојив од недеље Васкрсења,јер у часу када је Господ  умирао на крсту попуцали су гробови око Јерусалима и мртви су устали.
Христово умирање можемо упоредити са тајном згажене руже. Што се ружа јаче гњечи све  више испушта мирис. Тако се из Христових рана лила крв низ тело и низ дрво крста на темљу-тако је и пречиста крв Господа Исуса Христа  замирисала као тамјан над целим космосом. После трећега дана згажена ружа је поново процветала и нико је више не може згазити.
             После Васкрсења прве које су дошле на гроб биле су жене мироносице,где их је сачекао анђео. Неки од стражара отрчали су у град и јавили јеврејским старешинама,свештеницима и сви су се много уплашили. Тада су решили да новцем подмите стражаре и да кажу да су га његови ученици украли док су они били на спавању. Ова лаж   се разгласила међу Јеврејима до дан данас.

                   Својим Васкрсењем Христос нам је отворио пут у вечни живот.
                  По угледу на Његово тело,и наше тело ће Васкрснути у последњи дан.

Овде на земљи Господ нам је отворио “Врата раја“, а то је “Света Црква“ у којој као у лађи  налазе спас они који се налазе у њој. Док та лађа плови на узбурканом мору, земаљским  патњама, мукама и искушењима.

                         Опширније:

 http://www.spc.rs/sr/vaskrsenje_hristovo

                               Видео:

 https://www.youtube.com/watch?v=tyNl-ofbe3QОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук