Blog

НАШИ ЂАЦИ У ПРОЈЕКТУ „ОТВОРЕНО ОБРАЗОВАЊЕ У СРБИЈИ“

Радионица 2
vesti Ваннаставне активности

НАШИ ЂАЦИ У ПРОЈЕКТУ „ОТВОРЕНО ОБРАЗОВАЊЕ У СРБИЈИ“

Ђаци Гимназије „Бранко Радичевић“ учествују у пројекту „Отворено образовање у Србији“. Тема пројекта су отворени подаци, њихова визуализација  и израда инфографика на основу њих. Инфографици су  визуалне презентација информација, података или знања и имају  поруку за гледоца.

            Пројекат „Отворено образовање у Србији” покренут је од стране Центра за образовне технологије Западни Балкан у сарадњи са Рачунарским центром Универзитета у Београду, а  подржало га је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.  Пројекат подржава наставнике информатике у увођењу  теме отворених података у средњим школама у Републици Србији. Обухвата обуке и материјале креиране са циљем да ученицима приближе теме – као што су отворени подаци и  зашто су они важни, , шта су инфографици и како их направити, које професије тренутно постоје и које ће се појавити у овој специфичној ИТ области. У пројекту  учествују наставници и ђаци средњих школа из целе Србије.

            Професорке рачунарства и информатике у нашој школи, Весна Смуђа и Душанка Галечић, су пријавиле своје учешће у овом пројекту. Прва активност у пројекту је била дводневна онлајн обука за наставнике информатике, која је одржана  2. и 3. марта 2019. године. Учествовало је око 160 наставника средњих школа из целе Србије.  Учесници обуке су се упознали са наставним модулима који у потребно  презентовати  ученицима. Материјале,  који су им потребни за даљи рад, наставници су добили електронском поштом. Они садрже  презентације које се могу приказивати на часовима, као и материјале који су намењен ученицима. У документима за ученике су приказане идеје за даљи рад и кораци за израду инфографика.

            У уторак 2. априла 2019. године је Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике,  одржала предавање за 14 ученика  3. и 4. разреда, који су заинтересовани да учествују у пројекту. Учесници пројекта су упознати са циљевима пројекта, појмовима отворени подаци и инфографик, показане су веб странице на којима могу пронаћи податке за даљу обраду (Републички завод за статистику и Портал отворених података), као и примери добро дизајнираних  инфографика. Ученицима је електронском поштом послат материјал , који су припремили организатори а који ће им помоћи у изради инфографика.

            У петак 12. априла је настављено са активностима у пројекту. Тема предавања је била обрада отворених података у програму за рад са табелама MS Excel и креирање пивот табела. Ученици су одабрали скуп података који ће обрађивати. Предвиђено је да пројектни задатак се ради у пару. Рок за израду инфографика је крај априла.

            Предавања у оквиру пројекта су пријављена као догађај у оквиру Недеље дигиталних вештина 2019. (All Digital Week 2019. ), годишње европска дигиталне кампање у којој наши ђаци учествују већ неколико година.

            Учествовањем у овом пројекту наши ђаци ће  стећи теоријска знања и практичне вештине из области анализе  и визуализације података што је веома тражено на тржишту рада. 

                                               Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare