Blog

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ НАШИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА У ПАРИЗ

IMG-20180831-WA0000
vesti

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ НАШИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА У ПАРИЗ

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“0″ images=“14163,14164,14165,14166,14167,14168,14169,14170,14171,14172,14173,14174,14175,14176,14177,14178,14179,14180,14181″ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

     Матуранти Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове: Невена Бурсаћ, Игор Миросављевић и Дејан Станчевић су, захваљујући свом изузетном знању,  победили у финалу квиза Фимек награђује знање традиционално“, у организацији Факултета за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду. Ова победа донела им је вредне награде  а једна од њих  било је и ово  прелепо путовање у  престоницу  Француске.

     Наша прва дестинација био је „ЗлатниПраг“- „Град стотину торњева“.  Посетили смо Храдчане где се налази Прашки дворац, један од највећих замкова на свету, катедралу Светог Вита,  прошетали смо Валенштајнским вртом  и Староградским  тргом и одморили на сунцем окупаном Карловом мосту.

     Враћајући се у Србију  посетили  смо Минхен, престоницу Баварске. Прошетали смо лепо уређеним улицама и трговима и били задивљени лепотом Старе и Нове градске куће на Мариенплацу.  Посетили смо цркву Светог Петра, Богородичину цркву, чувену пивницу Хофбројхаус, дворац баварске династије Вителсбах – Нимфенбург и богату збирку кочија и порцелана.

 

     Наше главно одредиште на овом путовању био је „град светлости, уметности  и љубави“ који је својим  прелепим улицама, трговима, парковима, музејима, раскошним дворцима, чувеним грађевинама и живописним четвртима оставио снажан  утисак на нас. Након  панорамског разгледања Париза и пловидбе Сеном уследили су дани у којима смо се уверили у сву лепоту и раскош Париза.

     Посетили смо Версај, велелепни дворац Луја XIV са прелепо уређеним  вртовима.  Одали смо почаст Наполеону у Дому инвалида,  као и многим знаменитим личностима на најпосећенијем гробљу на свету Пер Лашез. Прошетали смо од највећег париског Трга Конкорд и Египатског обелиска, преко Јелисејских поља,  најпознатије париске авеније, до Трга Шарла де Гола и Тријумфалне капије, подигнуте у част Наполеона и француских  бораца. Наставили смо нашу шетњу до трга Трокадеро, Марсових  поља  и симбола савременог Париза –  Ајфеловог торња. Дивили смо се лепоти Светог срца, Нотр Дама, Пантеона,  прошетали Монмартром и Латинском четврти, осетивши дух старог Париза. Посебан  уметнички доживљај била је посета Лувру, једном од највећих и најпознатијих музеја на свету.

Имали смо прилику да видимо бројне блискоисточне, грчке и римске експонате из периода старог века али и уметничка дела чувених  сликара  и  вајара: Леонарда да Винчија, Тицијана, Микеланђела, Делакроа…

     Један дан боравка у Паризу био је резервисан за одлазак у забавни парк Волта Дизнија. Посетиоци Дизниленда,  окружени јунацима цртаних филмова и сценографијама из Дизнијевих филмова, провели су дан у свету дечије маште, забаве и  незаборавних вожњи.

 

     Захваљујући овом  путовању у Париз уверили смо се због чега је овај  град најпосећеније туристичко  одредиште на свету.

 

     Захваљујемо се ФИМЕКУ на досадашњој сарадњи и на томе што нам је омогућио ово прелепо путовање и тиме потврдио да се знање заиста исплати. Надамо се да ћемо и даље успешно сарађивати.

 

 

                                                                                                                 професор историје  Ана Шипицки

 

    

 

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare