Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

УЧЕНИЦИ ПРОВЕРИЛИ СВОЈЕ ДИГИТАЛНЕ ВЕШТИНЕ

У оквиру европске кампање „Недеља дигиталних вештина 2018.“, која се одржавала од 19. до 25. марта,  наши ученици су на часовима рачунарства и информатике имали прилику да провере и унапреде своје е-вештине.

Активности су биле разноврсне и имале су два циља. То су унапређење дигиталних вештина и развој критичког мишљења и свести о постојању опасности на интернету и злоупотребама друштвених медија.

Помоћу онлајн теста  е-Виртуоз наши ученици су могли  да процене своје ИТ вештине  у  областима: запошљивост, продуктивност, комуникације, друштвени медији и управљање документима. Тест  је креирао тим из европске мреже Телецентри Европе и намењен је углавном младим од 15-24 године широм Европе, као и свима осталима који желе да провере своје познавање ИТ-а у пословном окружењу. Има за циљ да помогне онима који га решавају да разумеју које су то техничке вештине потребне данас да би се добио посао. По завршетку теста могли су преузети е-Виртуоз извештај који се може показати будућем послодавцу али и послужити ученику да ако није задовољан резултатом да унапреди вештине у којима није био довољно добар.

sdr

Наши ђаци су решавали и „Фишинг“ квиз којим су проверавали да ли су у стању да надмудре преваранте на интернету. Циљ квиза је препознавање разлика између легалних и лажних вебсајтова. Назив квиза потиче од енглеске речи Phishing – пецање, а  то је техника преваре на мрежи коју користе криминалци да би неупућене кориснике навели да открију своје личне податке, а потом да их злоупотребе.  Након завршетка квиза сазнали су колико су успешни у препознавању лажних  вебстраница. Програм је за све покушаје пецања  приказао   разлике између  легалних и лажних  вебстраница.

 

Активности које смо реализовали током кампање су  помогле нашим ученицима да провере  и унапреде своје дигиталне вештине јер дигиталне технологије су свуда око нас и  мењају начин на који радимо и живимо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук