Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

У ГИМНАЗИЈИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

21. фебруар се обележава као Међународни дан матерњег језика, који је установљен 1999. године од стране УНЕСКО-а, као сећање на студенте који су на овај дан 1952. убијени у Бангладешу због протеста, јер њихов матерњи језик није проглашен за званични.

 

Матерњи језик је изузетно важан јер представља део културног идентитета сваког народа. Брига о њему је, у ствари, начин доказивања свести народа о властитом  идентитету. Обелажавање дана матерњег језика не треба да буде средство отуђења међу културама и народима  већ подстицај за неговање језичке разноликости и вишејезичности. Сетимо се Вука Стефановића Караџића који је увек истицао значај повезивања културе свог народа и светске културе.

 

Српски језик је данас у великој мери засићен страним речима и то највише англицизмима.  Немогуће је спречити уплив страних речи у наш језик али га можемо заштитити промовисањем.

 

Ученици Гимназије су на часовима српског језика и књижевности давали предлоге о начинима промовисања српског језика. Можда је најбољи начин за његово неговање  читање јер је оно основни вид  успостављања духовне и културне везе са традицијом и прошлошћу без којих нема ни будућности.

 

Наши ученици су навели и употребу ћирилице, као и  синонима који постоје у српском језику а уместо којих смо присвојили туђе речи. Указали су на значај толеранције у смислу да свако има право на неговање свог матерњег језика. Нису заборавили ни Србе у иностранству којима треба подршка и помоћ да сачувају свој језик.

 

О потреби чувања језика говорио је велики српски жупан Стефан Немања свом сину Растку а његове речи, рушећи бедеме векова,  допиру и до свих нас, и носе поруку:

 

„Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Не узимајте туђу ријеч у своја уста. Узмеш ли туђу ријеч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезнатнију ријеч свога језика.“

 

                                                                        Сандра Фабиан

                                                                       Професорка српског језика и књижевности    

  https://www.youtube.com/watch?v=cezsT1aL-Pg&t=26s

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук