Blog

ПРОФЕСОРКЕ РАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ НА ДРЖАВНОМ СЕМИНАРУ О НАСТАВИ МАТЕМАТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ

media-share-0-02-05-e7764694e44c8b9615cc415ca2ac636f15c2630744a9b0495a0ab63d0ba6033f-dd88cdc7-f10a-46f4-83c3-83c246038c3a
vesti Информатика

ПРОФЕСОРКЕ РАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ НА ДРЖАВНОМ СЕМИНАРУ О НАСТАВИ МАТЕМАТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ

Државни семинар о настави математике и информатике у основним и средњим школама у Србији одржан је у суботу и недељу 11. и 12. фебруара 2017. године. Организатор семинара је Друштво математичара Србије, а домаћин математичарима и информатичарима из целе Србије био је Економски факултет из Београда.

 

У суботу преподне одржана су три пленарна предавања у великом амфитеатру Економског факултета, а затим је рад настављен у мањим групама. Теме, које су обрађиване у наставку,  су одабране  приликом пријављивања на семинар. Било је 30 петочасовних предавања, од којих су 6  била из области информатике.

 

Проф. др Владимир Мичић је говорио о математици као животној потреби, професији и љубави. У наставку су излагали проф. др Филип Марић и Снежана Марковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Марић је учеснике семинара упознао са актуелним променама у настави информатике у Србији. Промене се односе на статус предмета информатика и рачунарство у другом циклусу основне школе и у поновном увођењу програмирања од првог разреда гимназије. Снежана Марковић је приказала резултате истраживања које је спровело МПНТР у којем су учествовали ученици осмог разреда основне школе. Истраживање је показало да у току радног дана четвртина ђака у основној школи проводи на интернету више од 5 сати дневно. Половина испитаних ђака није користила ниједан програм за учење , а да више од трећине не користи имејл. Забрињава и да су ваншколске активности на интернету  углавном коришћење друштвених мрежа и четовање. Проф. Ема Шпаљ, професорка математике XV гимназије из Загреба, је објаснила начин полагања матуре у Хрватској и приказала примере задатака из математике који су били на основном и вишем нивоу теста из математике.

 

 

Радионице из рачунарства и информатике биле су веома занимљиве и корисне. Представљени су алати Alice и Scratch, који се препоручују за почињање учења програмирања у првом разреду гимназије. Приказан је велики број примера који се могу употребити на појединачним часовима. Наставници информатике су упознати са програмом и организацијом такмичења из информатике за средњошколце. Детаљно је анализирано неколико задатака са окружног и државног такмичења из информатике, као и начин њиховог бодовања. Представник компаније Microsoft је детаљно приказао систем ѕа учење програмирања BubbleBee, који нуди наставне материјале и неколико курсева за оне који желе да науче програмирање, али и оне који желе да усаврше своје знање. Завршна предавања су одржали представници неколико ИТ компанија из Србије – Microsoft развојног центра у Србији, Телекома Србија и FIS Global Србија. Они су дали свој поглед на то како треба да изгледа савремено образовање из области информатике, које су потребе ИТ тржишта у Србији и представили конкурс mts app  Телекома Србија  за израду апликација за мобилне уређаје.

 

Из наше школе семинару су присуствовале професорке рачунарства и информатике, Весна Смуђа и Душанка Галечић. Семинар је био јединствена прилика да се упознају са новинама у настави информатике, виде примере добре праксе како би могле унапредити своје часове и размене искуства са колегама.

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare