Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

ПРОЈЕКАТ ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ – ДРУГИ ДЕО ОБУКЕ

У нашој школи је у четвртак 10.03.2016. године за  ученике првог и другог разреда одржан други део обуке у пројекту ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ. Обуку је  реализовала Анђела Зувић, волонтер образовног програма Викимедија Србија, некадашња ученица наше школе. Први део обуке за пројекат ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ је реализован 28.11.2015. године. Тада је едукацији присуствовало 6 професора и 14 ученика.

 Анђела је најпре представила програм Викимедија Србије и упознала ученике са Википедијом, највећом енциклопедијом на свету. Истакла је да је Википедија слободан садржај на интернету и да га развијају добровољци из целог света. Нагласила је да при уређивању садржаја треба имати неутралну тачку гледишта и да на Википедији нема рекламирања, личне промоције и изношења личних ставова.

У наставку радионице уследио је практичан рад на рачунару. Налог на порталу Википедија Србије креирало је 18 ученика наше школе. То су: Маја Живановић 1а, Јелена Девић 1а, Наташа Тодоровић 1б, Зорана Миличић 1б, Никола Гашпарић 1б, Лазар Петровић 1б, Огњен Ристивојевић 1б, Лука Булат 1б,  Мирослав Анђелић 2а, Лара Барнак 2а, Невена Бурсаћ 2ц, Ана Јовановић 2ц, Владимир Трудић 2ц, Немања Мартиновић 2ц,  Игор Миросављевић 2д, Дејан Станчевић 2д, Славко Њежић 2д и Милутин Јовановић 2д. Сви ученици су савладали основе уређивања енциклопедије  и успешно прошли практични део обуке. Научили су како се обликује текст, како се правилно наводе рефернце, како се налази садржај у Вики остави…

У наредној фази пројекта ученицима ће електронском поштом бити прослеђен материјал за помоћ у уређивању енциклопедије како би могли да обнове научено и наставе свој рад у пројекту.

Гимназија „Бранко Радичевић“ се може похвалити да се 32 ученика прикључило пројекту ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ. Надамо се да ће наши гимназијалци и даље бити активни у овом пројекту. Желимо им много нових чланака којим ће допунити највећу онлајн енциклопедију.

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук