Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Глобална акција „Сат програмирања“

Током протекле недеље у нашој гимназији одржавала се глобална акција која носи назив “Сат програмирања“ (Hour of code). Догађај се одржавао у периоду од 7. до 13. децембра 2015. године. Овај глобални покрет достиже десетине милиона учесника у преко 180 земаља са 195,686 догађаја. Туторијали су доступни на више од 40 језика . Није потребно искуство у програмирању и намењено је узрасту од 4 до 104 .

Hour of Code је једносатни увод у рачунарску науку, који ће демистификовати програмирање и показати да свако може научити основе. Oрганизован je од стране Code.org, непрофитне организације посвећене ширењу информатике тако што омогућава ученицима широм света да испробају један сат програмирања  и науче како оно може бити забавно, једноставно и оснажујуће.

Jpeg

Наша школа је и ове године узела учешће у овој акцији, што је као след догађаја који смо већ организовали у Недељи програмирања. Ученици првог и другог разреда наше Гимназије, уз подршку професорки информатике,  учествовали су у овој акцији која се одржавла по групама током недеље. Бирали су између туторијала за игре Minecraft, Star Wars, Frozen,… које је организатор припремио.  WP_20151210_015Ученици су решавајући путање и одређујући акције за изабрану игрицу писали кодове. Дошавши до краја игре, прегледајућ кодове у свакој етапи, на крају су добили Certificate о успешно oбављеном Сату програмирања

 

Кроз ове игрице ученик има прилику да негује вештине решавања проблема, логике и креативности и да осети како размишља програмер и ствара програме. 

 

Душанка Галечић и Весна Смуђа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук