Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

ПРИВАТНО ЈЕ БИТНО

Наша школа се у децембру прошле године укључила у пројекат „Заштити приватност-одупри се притиску“.

Заједно са средњим школама из Београда, Ваљева, Књажевца, Велике Плане, Сечња, Бечеја, Пожаревца, Гимназија спроводи разнолике активности на тему ПРИВАТНОСТ и КАКО ЈЕ ЗАШТИТИТИ.

Школа је најпре оформила Тим ученика, након чега је реализована  обука(виртуелено, преко зум апликације). Тим наше Гимназије је затим  приступио изучавању ове проблематике. Културолошки,цивилизацијски, антрополошки,религиозни, безбедоносни аспекти приватности, посебно у ери дигитализације, су фокус рада нашег тима.

Посебно су изучавали једну од  најпопуларнијих друштвених мрежа у нашој Гимназији, међу ученицима. То је Снепчет.

Обавили су две анкете (у онлај  форми). Једна се тицала генерално заштити приватности на интернету, а друга специфично везано за мрежу Снемпчет.

Обихват ученика који су радили анкете је импозантан. У првој анкети 126 гимназијалаца (и 10 ученика ЕТШ“Вук Караџић) а друга анкета 187 ученика и десетак ђака других школа.

Као резуллтат мини истраживања настала је презентација, коју су ђаци назвали ПРИВАТНО ЈЕ БИТНО.

Похваљујемо Тим на преданом и студиозном раду. Показали су своје компетенције, вештине и знања. Врло студиозно су приступили изучавању теме, ишчитавали су литературу, правили анкете, израђивали су графиконе, анализирали добијене резултате, правили презентације…

Чланови тима су: Милица Вујадин(4ц),координатор, Исидора Вукадиновић (4ц), Анастасија Видовић(4ц), Софија Бурсаћ (3а),Дајана Ђокић (3б), Матеја Станисављевић (3б), Немања Стругаловић (3б) и Стефан Димитријевић. Активностима у школи коориднира Људмила Ракочевић, професор филозофије.

Сачињен материјал, знања која су стекли, ће се користити за вршњачку едукацију у нашој и другим школама у окружењу, за презентовање безбедних модела коришћења  интернета, и за даља истраживања…

Пројекат „Заштити приватност-одупри се притиску“ финансира Делегација Европске уније у Републици Србији, и траје читаву годину.

Људмила Ракочевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук