Blog

ДРАМСКА СЕКЦИЈА

IMG_8736
vesti Драмска

ДРАМСКА СЕКЦИЈА

  Ове школске године Драмска секција гимназије радила је на ауторској представи ученика и професора. Почетком децембра настао је ауторски текст „Погледај дом свој анђеле“. Координатор драмске секције проф. Дијана Драгин инспирисана песмом Рибље чорбе и временом у коме живимо дошла је на идеју о теми представе. Идеји су се придружили као сценаристи проф. математике Јасна Опачић и ученица Наталија Галијаш 4ц. Косценариста је био ученик 4а, Сергеј Савић. Професори и ученици омогућили су да текст угледа светлост дана. Током децембра и јануара уследиле су читалачке пробе и подела улога. Пробе драмске секције одржаване су учионици, радило се на усвршавању текста, избору музичке подлоге и брушењу ликова. С обзиром да је текст ауторски сваки глумац додао је нешто своје при грађењу свог лика. Ученици глумци су: Лора Мершак 2а, Тијана Дворницки 3а, Милица Ракетић 2д, Никола Костић 4ц,  Драгица Симић 2а, Милан Путниковић 3а, Вукашин Плавшић 3а, Лука Булат 4б, Урош Јевтовић 4а, Наталија Галијаш 4ц, Сава Стојадиновић 4ц, Томислав Црљен и Мрако Рибић 3а. Костимографију потписује цео колектив. Сценском шминком и фотографијом, као и до сада бавила се ученица Сара Јовановић 4б. Музички уредник представе је проф. Јасна Опачић, а сценографија, светло и режија проф. Дијана Драгин. Плакат  за представу урадила је Милица Ракетић.

  Представа „Погледај дом свој анђеле“ урађена је са великом љубављу, узајамном подршком, одрицањем и вољом свих чланова секције. Сећање и успомене на проф. Бранку Нишевић лебделе су око нас. Бранка је увек била међу нама, сећали смо се њених доскочица и њеног смеха. Радом на овој представи професори и ученици су били раме уз раме на истој равни с истим или сличним идејама, на онај начин како нас је све Бранка научила.

   Три дана пред премијеру, представа је постављена на сцену позоришне сале. Радило се на динамици, простору, музичком делу, осветљењу и покретима. Било је напорно радити свакодневно сатима у сали, али увек занимљиво и динамично.

   Премијера представе била је 15. априла у позоришној сали у Старој Пазови. Тада су представу гледали координатор Школског позорја Сандра Антић и селектор за позорје, глумац и драмски педагог Армин Хаџимусић. Крајем априла стигао је извештај селектора и пласман на Школско позорје у Нови Сад, од 14-16. маја.

   После пролећног распуста радило се на усавршавању представе. Пробе су одржаване у учионици, градском парку и позоришној сали. Представа је одиграна опет 13. маја у  Ст. Пазови за све три средње школе.

   15. маја представа је одиграна на Школском позорју у Новом Саду.  Све представе је пратио стручни жири у саставу: глумац Радоје Чупић, театролог Зоран Максимовић  и редитељ Момчило Миљковић. Жири је одгледао седам представа на Школском позорју. Од тринаест награда представа „ Погледај дом свој анђеле“ освојила је три. Награду за најбољу женску улогу на позорју освојила је Лора Мершак 2а за улогу Наде. Најбоља епизодна улога припала је Луки Булату 4б за улогу мафијаша Доктора. Драгица Симић 2а добила је награду за најбољи сценски говор у улози другарице Нине.

   Овим путем захваљујемо се директору и педагогу школе на подршци и проф. Весни Смуђи  за информатичку подршку. ЈКП „Чистоћа“ Стара Пазова дугујемо велику захвалност за сценографију. Посебну захвалност упућујемо Центру за културу Стара Пазова, ради уступања позоришне сале за вишесатне пробе драмске секције.

http://stapgim.edu.rs/sajt/gimnazija-novi-n/wp-content/uploads/2019/05/VID-20190513-WA0037.mp4

http://stapgim.edu.rs/sajt/gimnazija-novi-n/wp-content/uploads/2019/05/драмска.mp4

Драмска секција

Гиманазија  „Бранко Радичевић“

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare