Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

У целом свету се 10. октобар обележава као Светски дан менталног здравља. Овогодишњом темом „Инвестирај у ментално здравље“ се скреће пажња на недостатак ресурса за третман менталних и неуролошких поремећаја и поремећаја зависности, нарочито у сиромашним земљама.

 

Обележавање Светског дана менталног здравља је прилика да људи најпре преиспитају сами себе а потом обрате пажњу и на друге, посебно оне који имају неки ментални поремећај. Ментални поремећаји су други највећи здравствени проблем српског становништва, после кардиоваскуларних болести, по подацима Удружења за подршку људима са неурозом „Херц“. Ово обољење не бира културу и нацију, има га свуда и тековина је савременог живота и темпа којим живимо.

 

Проблеми менталног здравља запослених смањују продуктивност на послу, повећавају одсуство запослених. На Јесењем фестивалу здравља изнет је податак да од депресије у Србији пати 5% популације. Веома је важно унапређење менталног здравља младих, узраста 14-18 година. Увођење програма за унапређивање менталног здравља младих ће утицати на јачање самопоуздања и тиме утицали на смањење учесталости зависности, пушења и алкохолизма.

 

Зато су  наше ученице другог разреда Исидора Вукадиновић, Милица Милорадовић, Милица Вујадин и Тара Ћетојевић са својом професорком психологије Снежаном Вујачић и уз подршку Тима за безбедност и здравље на раду направиле пано како би своје вршњаке подсетиле на важне чињенице о менталном здрављу.

 

Тим за безбедност и здравље на раду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Скорашњи коментари

    Архиве

    Фејсбук