Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Радионица поводом Међународног Дана девојака у ИКТ-у 2018

Сваког последњег четвртка у априлу од 2010. године, на иницијативу Републике Србије у целом свету слави се Међународни Дан девојака у ИКТ-у

(Girls in ICT Day).

Циљ акције је да се девојчицама и девојкама приближе информационе и комуникационе технологије, област у којој жене професионално нису довољно заступљене. У Европској Унији, од 1000 жена које стекну високошколско образовање, само их је 29 са дипломом информатике, а само 4 раде у области ИКТ-а. До сада је у акцији учествовало више од 300000 девојака и младих жена у 9000 манифестација у 166 земаља.

Гимназија „Бранко Радичевић“ је и ове године узела учешће у обележавању овог дана.

Професорка Душанка Галечић је припремила радионицу програмирања под називом „Девојке програмирају“, која је реализована  у четвртак  26. априла 2018. године у кабинету рачунарства и информатике. Учествовало је тринаест ученица првог разреда, које су изразиле жељу да своје прве кораке у програмирању направе баш на Дан девојака у ИКТ-у.

Програмирале су Марта Марјановић, Наташа Кукић, Марија Катић и  Ленка Блешић, ученице1б, а из одељења 1а  су учествовале Јована Јелић, Ања Куриџа, Јована Каназир, Мина Вранић, Анастасија Илић, Ана Домоњи,  Дарија Кабас, Наталија Клинко и  Милица Вукашинац.

Циљ радионице је био да се ученице упознају са Scratch-ом, програмом за визуелно програмирање. У првом делу радионице  је креирана тзв. сцена – позадина на коју су постављени ликови. Ликови у нашем задатку су била слова И, К и Т, које је  требало анимирати. Помоћу наредби Scratch-а за кретање, изглед, управљање  … наше ученице су „оживеле“ слова. Слова ИКТ су се окретала, мењала боју и величину када би се мишем кликнуло на почетак апликације.

Учеснице радионице су биле заинтересоване и решене да заврше постављени задатак успешно. Надамо се да ће их радионица подстаћи да наставе да се интересују за програмирање и да ће неке од њих одабрати каријеру у информационо-комуникационим технологијама.

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук