Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

НАША ШКОЛА У ПИЛОТ ИСТРАЖИВАЊУ О РАСПРОСТРАЊЕНОСТИ CYBERBULLING-a МЕЂУ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

Виктимолошко друштво Србије спроводи истраживање Распрострањеност и праксе cyberbullinga међу средњошкослком популацијом. За потребе овог научно-истраживачког рада  је одлучено да се испитивање обавља у нашој Гимназији. Ових дана се обавља анкета у свим разредима, по два одељења из сваке године. Анкета је анонимна и заснива се на доборвољности.

 

Гимназија „Бранко Радичевић“ доста пажње посвећује едукацији наставниа, ученика и родитеља а везан  за превенцију свих облика насиља а посебно cyberbulling-a с обзиром на узраст наших ђака и њихово свакодневно и вишечасовно коришћење интернета и друштвених мрежа. Ту се налазе и многобројне замке које им се предочавају и на часовима редовне наставе али и у свим другим облицима рада. Зато нам је драго што је баш наша школа изабрана за ово истраживање.

 

Резултати и обрада података ће бити представљени на међународној конференцији која ће се у Беогрдау одржати поводом 20 година постојања Виктимолошког друштва Србије.  Подаци добијени овом опсежном анкетом ће  бити представњени запоселнима у Гимназији, ђацима, родитељима и сарадницима школе.

Cyberbulling  је тема која се у нашој Гимназији обрађује на различите начине,  на  часовима рачунасртва и инфомратике, радионицама које се баве превенцијом ове врсте насиља, презентацијама које припрема и презентује вршњачки тим…Зато је укључивање 120 ђака Гимназије у ово истражиање изванредна прилика да се ученици информишу и обуче да препознају cyberbulling.

 

Анкетирање ученика  обавља Жељко Матић, дипломац социологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, иначе некадашњи ученик наше Гимназије.

У ишчекивању резултат овог истраживања захваљујемо се Жељку Матићу и  Виктимолошком друштву Србије што су омогућили да се наши ђаци укључе на овај начин у истраживање и тако подигну своју свест о cyberbulling-у.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук