Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ НА КРФ

У периоду од 16.08. до 30.08.2017. године најуспешнији ученици основних школа из региона боравили су на Крфу, у оквиру јединственог пројекта „Стопама наших предака“ који је покренуло „Светосавско звонце“, званично гласило Српске православне цркве.

 

Кроз реализацију овог пројекта на едукативан и практичан начин обрађују се теме наше традиције, језика, писма, вере, са посебним освртом на историјски период Првог светског рата, боравак и страдање наше војске на острву Крфу од 1916. до 1918. године.

 

Ове године смо довршили израду споменика крајпуташа посвећеног Гвозденом пуку Моравске дивизије, комплетно је уређена парцела која се налази на месту где је био камп Моравске дивизије и постављен је јарбол са грчком и српском заставом. Била је то и прилика да обиђемо: Српску кућу на Крфу, споменике у луци Гувија и Агиос Матеосу и музеј Ахилеон.

 

    

 

Највећи утисак оставио је маузолеј на острву Видо, раније познатом као „острво смрти“. У костурници те грађевине сахрањени су посмртни остаци оних који се нису опоравили после преласка „албанске голготе“.

Са страхопоштовањем и поносом на овом светом месту боравили су ученици наше школе: Лора Мершак, Милица Јовичић и Тамара Радаковић из I-a, и Милош Момчиловић из I-ц.

Аутор текста: Милош Момчиловић 1ц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук