Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Барбара Ариси, антроплог из Бразила члан тима „Екстремни изазови“ преко Скајпа причалa нашим ђацима о прашумама Амазоније-заједнички час енглеског језика и информатике

Ученици одељења 2б и 2д су у четвртак 20. априла 2017. године имали прилику да на часу енглеског језика путем програма Скајп разговарају са Бaрбаром Ариси из Бразила. Барбара ја антрополог и преводилац и члан ја тима „Екстремних изазова“ (Tribes on the Edge). Tим предводи редитељка Селин Кусто, унука чувеног истраживача Жака Кустоа. Филмска екипа Селин Кусто је од 2012. до 2015. године снимала филм о племену индијанаца МАТИС , које живи у прашумама Амазоније у Бразилу. Тема часа енглеског језика је била „Сазнајте више о прашумама Амазоније од тима Селин Кусто“.

Након што је наше ђаке упознала са својим активностима и интересовањима, Барбара Ариси је показала дуваљку коју индијанци користе у лову и уз помоћ које избацују отровне стрелице на плен.  Уследио је разговор на енглеском језику за који су се наши ученици одлично припремили. Постављали су веома занимљива питања  о становницима прашуме на која је Барбара стрпљиво одговарала. Интересовало их је како се зове племе, како им се зове језик, колико су високи, какви су им обичаји и веровања…

Наша гошће је приказала фотографије које су снимили у домородачком селу у долини реке Јавари на западу Бразила помоћу којих смо видели како изгледају људи „јагуар“ (на лицу имају украсе који имитирају изглед јагуара) и како се облаче,  како изгледа њихово село,…

Помоћу текстуалних порука научили су Барбару неколико речи нашег језика, а она је наше ђаке научила неколико речи језика Матис, који се зове исто као и племе.

Час енглеског језика је трајао сат времена,  али је прошао веома брзо. Имали смо несвакидашњу прилику да разговарамо са антропологом из Бразила и упознамо племе из прашуме.

Овом активношћу, коју су организовали и реализовали професор енглеског језика Драган Крстић и професорка рачунарства и информатике Душанка Галечић, ученици наше школе су се укључили у обележавање Дана планете Земље. Опстанак племена Матис је угрожен услед болести које су им пренели посетиоци јер њихова тела нису имала имунитет за одбрану од вируса, али су угрожени и услед истраживања нафте и злата у долини реке Јавори.

Часови преко Скајпа су део програма „Скајп у учионици“ (Skype in the Classroom) компаније Мајкрософт, који подстиче наставнике да користе овај програм у настави. У нашој Гимназији је реализован уз одушевљење ђака чиме су показали своје дигиталне компетенције, одлично познавање енглеског језика, велико занимање за еколошке проблеме глобаног карактера.

Надамо се да ће оваквих часова ће у нашој Гимназији убудуће бити све више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук