Blog

УЧЕНИЦИ НА ОБУЦИ ЗА ПРОЈЕКАТ „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“

media-share-0-02-05-5e08d732b6e024eefd073d1d413cdd231ea4774c6ec8b82b11666b64be0b2d54-39cb8e41-e9c5-4049-b9ab-5bd347b47cf1
vesti Информатика

УЧЕНИЦИ НА ОБУЦИ ЗА ПРОЈЕКАТ „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“

Ђаци гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове ће и ове школске године учествовати у пројекту „Вики гимназијалац“. Пројекат организује Викимедија Србије, а идеја пројекта је да се ученици гимназија упознају са Википедијом, највећом онлајн енциклопедијом на свету, њеним предностима и уређивањем, и да након обуке уз помоћ професора пишу чланке који ће бити слободни и свима доступни.

 

  

 

У уторак 14. фебруара 2017. године у кабинету рачунарства и информатике наше школе је одржана радионица за 15 ђака првог и другог разреда, која је почетна фаза поменутог пројекта. Водитељ радионице био је Небојша Ратковић, менаџер образовног програма Викимедије Србије, а трајала је два школска часа. Ученици који су присуствовали обуци су:

Бабик Моника 1ц, Вицјан Виктор 1ц, Губечка Виктор 1ц, Лемајић Милица 1ц, Николић Вељко 1д, Симић Милош 1д, Тодоровић Борис 1д, Вуковић Иван 2б, Гашпарић Никола 2б,  Миличић Зорана 2б, Опачић Андреј 2б, Петровић Лазар 2б, Тодоровић Наташа 2б, Љуштина Стеван 2д и Екмеџић Стефан 2д.  

  

Приликом савладавања задатака на рачунару њима су помагали професорке рачунарства и информатике, Весна Смуђа и Душанка Галечић и професор математике, Мирослав Ђовчош. Помоћ професора готово и није била потребна, јер су сви веома брзо и успешно решавали постављене задатке, што је приметио и водитељ радионице.

 

  

 

Небојша Ратковић је најпре упознао ученике са Википедијом – сазнали су да је то највећа онлајн енциклопедија на свету, да је први по посећености непрофитни сајт на интернету, да има преко 30 милиона чланака на 288 језика… Он је истакао да се приликом уређивања Википедије морају поштовати ауторска права и да су крађе и плагијати забрањени.

 

  

 

Прва активност за ученике била је оцењивање квалитета добијеног чланка. Били су подељени у пет група и све групе су веома брзо уочиле  да су неки чланци енциклопедијски и да имају референце, док су други садржавали небитне информације, нису имали изворе или на почетку нису објашњавали задати појам.

 

  

 

Након процене квалитета чланака уследио је практичан рад на рачунару. Учесници радионице су добили нове чланке које је најпре требало унети, а затим уређивати. Научили су да форматирају знакове, додају садржај, направе листе, убаце вики  и спољашње везе, додају слике, шаблоне, категорије… 

 

Похваљујемо ученике који учествују у пројекту, јер писање чланака није сложено и представља начин да се упознају са једном врстом језика за обележавање. Сваки објављен чланак ће проширити Википедију на српском језику, а наши ђаци ће ширити знање, како другима, тако и себи.

 

Захваљујемо се Небојши Ратковићу из Викимедије Србије на занимљивој и корисној обуци, која је наставак успешне сарадње наше школе са Викимедијом Србије.

 

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare