Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ НА ЧАСОВИМА ФИЛОЗОФИЈЕ –(Loge de l amore) АЛЕН БАДЈУ

Настава  филозофије у нашој Гимназије током марта, који се традиционално обележава као месец франкофоније, на многим часовима је посвећена француским ауторима.

Под слоганом ПОХВАЛА ЉУБАВИ (Loge de l amore) у одељењу 4д   је представљена филозофија  Алена Бадјуа. Ученици су припремили симулацију интервјуа, који је Бадју приликом посете Србији у јануару 2015. године дао новинарима. 

Поделили су улоге, Леа Барнак је била новинарка, Урош Свирчевић уводничар, а Александар Радуловић сам Бадју. Кроз питања и одговоре овај својеврсни интервју је показао Бадјуове филозофске ставове.

 

Алена Бадју је један од напознатијих живих филозофа, рођен 1937. године, живи и ради у Паризу и аутор је многих књига од којих је најактуелнија и најчитанија Похвала љубави.

Ученици су сачинили и колаж илустрација и фотографија Бадјуа, од којих су посебно занимљиве оне сачињене приликом Бадјуове посете Београду и Новом Саду.

Матуранти на часовима филозофије раде марксистичке правце па се дело овог популарног Француза одлично уклопило у наставну јединицу.

 

Необичан час, са актуелном темом, маштовито  коришћење припремљених материјала је прошао атмосфери франкофонског стила и франкофонске културе, уз читање Бадјуових мисли и коментара. Приказ његових најзначајних књига, епизоде са турнеје по Србији и уз оно што се ђацима код Бадјуа највише допало; Похвала љубави.

Француска филозофија као и француска култура је богата, занимљива и неисцрпна, изучава се по наставном плану и програму на часовима филозофије. МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ је прилика да се том непресушном мору идеја и мисли дода још која кап.

 

 

Ту капљицу су додали ученици 4д,представљајући филозофију Алена Бдјуа, због чега су заслужили похвале и честитке.

 

 

Људмила Ракочевић, професор филозофије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Фејсбук