Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

Ђаци IIIa се на часу логике укључили у обележавање МЕСЕЦА ФРАНКОФОНИЈЕ

Март месец се већ годинама обележава као МЕСЕЦ  ФРАНКОФОНИЈЕ.

Гимназија „Бранко Радичевић“  многим наставним и ваннаставним   активностима популаризује франкофонски дух.  Посебно зато што се француски језик у нашој школи изучава већ деценијама.

3-AБио је то повод и прилика да се на часу филозофије (логике) у одељењу 3а говори о ауторима ФРАНЦУСКОГ ПРОСВЕТИТЕЉСТВА.  Монтескје, Волтер, Дидро, Русо, Холбах су филозофи које су ђаци раније изучавали на историји  а сада и на логици, као својеврсни увод у наставни предмет  филозофија, који се учи у четвртој години.

Ученици 3а,  иако не  уче француски језик (раде енглески и немачки језик), су се на овај начин укључили у ову манифестацију. Уз уводне напомене предметног професора и мноштво раније припремљених  илустрација, направили су визуелни приказ покрета које Французи воле да зову ВОЛТЕРОВА ЕПОХА. Тако су се  придружили обележавању МЕСЕЦА ФРАНКОФОНИЈЕ.

3 A FPИзрадили су занимљив пано, сазнали о првим француским просветитељима, њиховим филозофским концептима, о томе како су објашљавали  истину  и „вечне истине“, о  односу који су имали према ауторитету, религији, знању, природи  и традицији.

Ученици  3а су пано поносно изложили у холу школе, да би се и остали ђаци упознали са најзначајнијим француским просветитељима чије идеје и вредности учимо и уважавамо и данас, у филозофији, науци и уметности, а пре свега у свакодневном животу.

 

                                                                                              Људмила Ракочевић, професор филозофије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Фејсбук