Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

ПОСЕТА РУСКИМ ШТАНДОВИМА НА САЈМУ КЊИГА

МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА, јубиларни, 60 по реду, је за почасног госта ове године имао Русију.

Скоро 100 ученика гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове је посетило сајам књига у два дана  28. и 29. октобра 2015. године. На сајам су ишли и професорке српског језика и књижевности Сандра Дроњак и Сандра Фабиан, Бранка Нишевић, професор енглеског језика, Ирена Кузмановић, професор немачког језика, Славица Стошић, професор руског језика, Ана Шипицки, професор историје, Људмила Ракочевић, професор филозофије, Данијела Хавран, професор ликовног васпитања, Весна Смуђа, професор рачунарства и информатике, Снежана Вујачић, психолог и Снежана Инђић, педагог и библиотекар.

Велико интересовање наших ђака су изазвали штандови Руске Федерације који су богато и маштовито опремљени и нуде велики број атрактивних садржаја. На националном штанду је представљено више од 1500 нових књига водећих руских излагача. Ту се налазе најбоља класична издања, нова издања савремених аутора, монографије, водич кроз Русију, уџбеници…

Приређена је и изложба „Блага руске књижевности“ поставка музеја „Каломенско“, својеврсна историја руског писма и књижевне културе. Једна од централних тема је „ПРАВОСЛАВНА РУСИЈА“ у оквиру које је представљена ПРАВОСЛАВНА  ЕНЦИКЛОПЕДИЈА. Државни институт за руски језик „Пушкин“ је представио интернет портал ОБРАЗОВАЊЕ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ/pushkinOnline.

Велики број манифестација, изложби,промоција књига, уџбеника, речника, сусрети са писцима, виртуелне шетње Русијом, концерти…Звук балалајки, руских традиционалних песама и романси, разлагао се халама Београдског сајма…певали су сви Подмосковске вечери.

Ученици наше Гимназије изучавају руски језик, њих око 180. Изузетни резултати се постижу на републичким такмичењима, где смо прошле године освојили треће а претпрошле године прво место у Србији.

Зато је програм на сајму књига који је припремила Руска Федерација био веома  занимљив нашим ђацима, посебно оним који уче руски језик, али и професорима различитих предмета који су пронашли много материјала и инспирације за свој будући рад.

Фејсбук