Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

РАДИОНИЦА “ПРОГРАМИРАЊЕ КРОЗ ИГРУ”

У четвртак 15. октобра 2015. године у кабинету рачунарсва и информатике 2 у периоду од 12.50 до 13.30 одржана је радионица под називом “ПРОГРАМИРАЊЕ КРОЗ ИГРУ”. Ова радионица је једна од пет активности које су организовале професорке рачунарства и информатике Весна  Смуђа и  Душанка Галечић поводом Европске недеље програмирања. Учествовало је двадесет и шест  ученика првог и другог разреда наше школе. Свка одељења су имала своје представнике, а највише ученика заинтересованих за програмирање било је у одељењима 1б и 1д. Претходно знање из програмирања није било потребно, већ само жеља да се научи нешто ново.

У уводном делу презентације професорка Душанка Галечић је приказала презентацију о програмском језику  Scratch и дала потребна објашњења за решавање постављеног задатка. Подељено је упуство за рад и програмирање је почело. Требало је направити анимацију у којој се два цртана лика (мачак и птица) крећу на сцени, изговарају задате реченице, програмирати да се ликови окрену када дођу до краја екрана. Постављени задатак није било тешко одрадити јер се разнобојни блокови наредби померају мишем и тако настаје програмски код. Атмосфера је била радна и сви су трудили да успешно заврше своју прву анимацију. Најкреативнији су  били  Мештровић Иван 1б, који је у свој пројекат додао и разговор два лика и Ристивојевић Огњен 1б, који је у пројекат додао нове ликове и изменио начин њиховог кретања. Најуспешнији програмер била је Милица Јелача 2б, која је успела да креира још један пројекат. Назвали смо га “Трка до циља” a њему се два лика померају притиском на тастере на тастатури.

Овом догађају присуствовале су професорка рачунарства  Весна Смуђа и педагог школе Снежана Инђић, а присутни ученици су успешно направили своје прве кораке у свету програмирања.

 

 

Фејсбук