Blog

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ ГИМНАЗИЈАЛАЦА У СЛОВАЧКУ

20181025_165607 - Copy
vesti

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ ГИМНАЗИЈАЛАЦА У СЛОВАЧКУ

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“0″ images=“14600,14591,14592,14593,14594,14595,14596,14597,14598,14599,14601,14602,14603,14604,14605,14606,14607″ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице је у оквиру Пројекта „Афирмација мултикултурализма и толеранције“ у Војводини, у периоду од  21. до 28. октобра ове године, организовао едукативно путовање у Словачку као награду за победнике, финалисте и учеснике Квиза „Колико се познајемо“ и „Кампа без границе, Кањижа“.

      Ученици наше школе већ годинама учествују у овом Пројекту Покрајинске владе а последњих година су остварили велики успех нашавши се чак три пута у финалу Квиза „Колико се познајемо“. Претходне школске године, тада ученик наше Гимназије, а сада већ студент Факултета политичких наука, Игор Миросављевић је захваљујући изузетно добром познавању историје Војводине  успео да освоји прво место. У  Квизу су учествовали и садашњи матуранти: Мина Опачић и Сергеј Савић. За уложени труд уследила је и вредна награда – занимљиво и садржајно путовање током којег смо посетили бројне културно-историјске знаменитости и неколико значајних градова Словачке Републике. Игор због обавеза на факултету није могао да путује са нама.

  

  Пут Словачке кренули су ученици и професори из војвођанских средњих стручних школа и гимназија из Бача, Бачке Паланке, Бачке Тополе, Бачког Петровца, Бечеја, Ирига, Кикинде, Ковачице, Ковина, Новог Кнежевца, Новог Сада, Сенте, Суботице, Старе Пазове, представници Покрајинског секретаријата и екипа Радио-телевизије Војводине.

   

     Током осмодневног путовања најпре смо боравили у Кошицама, другом граду по величини у Словачкој, упознавши стари део града и његове знаменитости: Катедралу Свете Елизабете, Цркву Светог Михаила, Градску кућу, Државно позориште, Јаковљеву палату.

  

Путовали смо и до крајњег севера Словачке посетивши места у близини пољске границе.  Медзилаборце, чувене по Музеју савремене уметности, задужбини Ендија Ворхола, једног од најзначајнијих уметника поп-арта чије се порекло везује за овај градић, и место Свидник у којем смо посетили Музеј украјинско–русинске културе.

     Из источног дела Словачке прешли смо у њен централни део, боравећи у још једном лепо уређеном словачком граду – Банској Бистрици. Посетили смо и Банску Шћјавњицу која је још у средњем веку била значајан рударски центар а данас је овај живописан градић, са добро очуваном средњовековном архитектуром, под заштитом УНЕСКО-а. Посебан доживљај био је улазак у Отворени музеј рударства и шетња уским подземним рударским ходницима.

     

     Путовање кроз Словачку завршили смо боравком у Братислави, јединој престоници на свету која се граничи са две суседне државе – Мађарском и Аустријом. Прошетали смо лепо уређеним уличицама у старом делу града, од Братиславског замка и Катедрале Светог Мартина до Михалске капије, Староградског трга са Роландовом фонтаном, Хвјездославовог трга и Народног позоришта. Боравак у Братислави употпуњен је посетом Данубиани, Музеју модерне уметности, смештеном у прелепом амбијенту на Дунаву, где смо имали прилике да уживамо у делима словачког, европског и светског савременог ликовног стваралаштва.

     Путујући Словачком посетили смо и неколико средњовековних замкова: Спишски замак, Стару Љубовњу и Ђевин, уживали смо у јесењим пејзажима планинских венаца Татра и Карпата.

Враћајући се у Србију посетили смо градић на словачко-мађарској граници, Комарно у којем живи велики број припадника мађарске нације и Сентандреју, политичко и културно средиште Срба у Хабзбуршкој монархији.

 

На овом путовања имали смо прилику да упознамо природне лепоте, културу и историју Словачке, њену мултиетничност и мултикултуралност. Била је то такође прилика за међусобно дружење и упознавање ученика и професора из целе Војводине. Тиме је сврха овог  путовања у потпуности остварена, јер је управо неговање културне различитости и међунационалне толеранције главни циљ овог Пројекта Покрајинске владе којој се  захваљујемо на досадашњој сарадњи и на томе што нам је омогућила ово прелепо путовање. Надамо се да ћемо и даље успешно сарађивати.

     Квиз „Колико се познајемо“ се сваке суботе током октобра и новембра емитује на Радио-телевизији Војводине а репортажа са путовања у Словачку биће емитована у децембру ове године.      

                                                                                                                                      професор историје Ана Шипицки           [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare