Blog

ПОСЕТА ПРЕСТОНОМ ГРАДУ – БЕОГРАДУ

Kripta hrama Sv. Save
vesti Верска настава

ПОСЕТА ПРЕСТОНОМ ГРАДУ – БЕОГРАДУ

Дана 26.04.2018.г. група матураната и један ученик трећег разреда  наше гимназије заједно са својим професорима посетили су наш престони град Београд. Наше прво одредиште био је велелепни храм Светог Саве на Врачару. По доласку у храм дочекао нас је теолог и кустос Марко који нам је испричао историјат настанка и градње храма, говорећи нам подробно о интереснтним детаљима при изградњи и животопису храма који је у току. Затим смо сишли у крипту храма где смо видели велелепност животописа. Имали смо част да видимо део у крипти где ће убудуће бити сахрањивани земни остатци србских патријараха. После смо отишли у тзв. Малу цркву Светог Саве која се налази одмах поред новог храма.

                 

           По одласку са Врачара кренули смо ка центру града где смо прво посетили музеј СПЦ који се налази у склопу зграде србске патријаршије. У музеју смо имали прилике да видимо сталну поставку и чујемо много тога  интересантног о  експонатима из наше давне прошлости. Између осталог видели смо плаштаницу краља Милутина, хаљину кнеза Лазара, кивот (ковчег) у коме је раније лежало тело Св.Стефана Дечанског и многе вредне иконе од XIV до XX века.

                Затим смо стигли у конак кнегиње Љубице који је у непосредној близини патријаршије. Ту смо имали прилике да видимо намештај и предмете из времена кнеза Милоша и Љубице Обреновић и да чујемо причу о њиховом животу.

                После посете конаку прешли смо у Саборну цркву која је преко пута патријаршије.Саборна црква је једна од најлепших и  историјски најинтересантнијих цркава у Београду. Ту смо имали прилику да видимо величанствени иконостас академског сликара Димитрија Аврамовића.  Испред самог иконостаса налази се тело (мошти) сремског деспота  Стефана Штиљановића са леве стране, а са десне стране део моштију Св. кнеза Лазара. На улазу у лађу цркве налази се гробница у којој су сахрањени кнез Милош Обреновић и његов син Михаило, као и патријарх Гаврило Дожић. Са леве стране је такође гробница у којој су сахрањени тројица црквених великодостојника: митрополит Михајло Јовановић, Инокентије Павловић и патријарх Викентије Проданов. У црквеној порти између црквене ограде и самог храма сахрањени су са десне стране Доситеј Обрадовић, а са леве Вук Стефановић Караџић. 

               Посета нашем престоном граду Београду било је мало путовање кроз време у коме је могао да се осети дух прошлог доба. Општи утисак је да су сви ђаци и професори били одушевљени са оним што су видели и доживели,а љубазност кустоса и њихов труд оставили су  посебан утисак на све нас.

                                     

 

 

 

                                                                                                      Марија Кресоја  

                                                                                                   професор верске наставе

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare