Вести ·  +381 (0) 022 310 271
  Контакт ·   LOG IN

СУЂЕЊЕ АНИ КАРЕЊИНОЈ У 2а – УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

У нашој школи , 05. марта 2018.г. одржан је угледни час српског језика и књижевности. Наставна јединица часа је био роман Лава Николајевича Толстоја „Ана Карењина“.  Ученици IIa одељења су кроз двочас приказали суђење Ани Карењиној. Професор српског језика и књижевности Дијана Драгин и ученици  у замишљеној судници приказали су идејно-тематски слој романа“Ана Карењина“. У судницу  20. века ушетали су главни јунаци овог романа чија радња се одвија седамдесетих година 19.века. Тужиоци Јелена Симић и Марко Рибић оптужили су Ану за самоубиство, за то што је разорила сопствени брак, учинила прељубу, занемарила и нанела емоционалну бол детету, нарушила углед мужу и прекршила законе Руске православне цркве. Адвокати одбране Исидора Ждеро и Илија Шиндик, уживљени у своје улоге, водили су вербални дуел са тимом тужилаца. Ученици сведоци покушали су својим сведочењем да одбране или оптуже Ану. Видели смо кнегињу Бетси, кнегиње Кити и Доли, кнеза Стиву, Љевина, грофа Карењина и грофа Вронског. Изненађење у судници је настало после сведочења оптужене Ане Карењине. Тада се појавила, као сведок одбране, Ана Карењина Волкова, чукунунука Ане Карењине. Ана из 2018.г. покушала је да одбрани своју чукунбаку својим сведочењем и погледом на Анин живот из угла једне разведене жене из 21.века. После оштре завршне речи тужилаца, чуле су се завршне  речи одбране. Одбрана је узела Библију у руке и поротницима прочитала „Браколомна жена“ из Јеванђеља по Јовану. Порота се повукла да размисли о пресуди. За то време у судници чуо се глас ученице која је била у улози новинара.  Она је интервјуисала ученике сведоке, адвокате и присутне професоре. порота је донела своју пресуду.

 

Одлука пороте:

 за самоубиство- грофица Ана Карењина јесте крива

за прељубу –грофица Ана Карењина није крива

за занемаривање и нанету емоционалну бол свог детета – грофица Ана Карењина јесте крива

за занемаривање и нанету емоционалну бол свог мужа – грофица Ана Карењина није крива

за нарушавање достојанства и угледа грофа Алексија Карењина – грофица Ана Карењина није крива

за непоштовање закона Руске православне цркве- грофица Ана Карењина није крива

 

Часу су присуствовали професори из све три средње школе у Старој Пазови. Из гимназије „Бранко Радичевић“ присутни су били: педагог Снежана Инђић и психолог Снежана Вујачић (педагошко- психолошка служба), као и  проф. Мирјана Здравковић, проф. Људмила Ракочевић, проф. Весна Смуђа, проф. Гордана Бабић и проф. Ирена Кузмановић. Проф. Сандра Фабијан из ЕТШ „Вук Караџић“ и проф. Јасмина Тешић из Техничке школе, обе професорке српског језика и књижевности, својим присуством  бодриле су колегиницу из гимназије .

У овом двочасу уживали су на обострано задовољство и ученици и њихови професори. На интересантан начин приказан је религијски, психолошки, социјално – друштвени аспект овог дела.

Људмила Ракочевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *