Blog

Разноврсне активности поводом Дана безбедног интернета 2018

IMG_20180207_165248 2
vesti Информатика

Разноврсне активности поводом Дана безбедног интернета 2018

Међународни Дан безбедног Интернета обележава се сваког првог уторка у фебруару у целом свету, Овај догађај покренула је Европска комисија, а порука за 2018. годину је: “Креирај, повежи, подели поштовање: Бољи интернет почиње са тобом” (“Create, connect and share respect: A better internet starts with you”). Циљ манифестације је промовисање безбедне употребе нових технологија и интернета.

 

У току прве недеље фебруара професорке рачунарства и информатике су часове у првом разреду посветиле промоцији безбедне и позитивне употребе интернета. Активности су биле занимљиве и разноврсне.

Професорка Весна Смуђа је за ђаке првог разреда припремила и приказала презентацију о вршњачком насиљу на интернету – cyberbulling-у и о томе како да сазнају ко их уходи на Фејсбуку. Подаци о дигиталном насиљу су забрињавајући- 43% деце је било насилно на интернету, а 84% деце су пасивни посматрачи дигиталног насиља.

 

Ђаци трећег разреда Лука Раштегорац и  Драгана Станковић  су ученицима првог разреда приказали презентацију о вебу. Предочили су им да веб има видљиви и невидљиви део, али да је невидљиви део  много већи. Корисници веба могу наићи на разне опасности и зато су препоручили да отварају странице преко стандардних претраживача.

Професорка Душанка Галечић је ђацима 1д одељења приказала снимак предавања „Дигитално насиље – Cyberbulling“, које је одржао начелник Одељења за високотехнолошки криминал МУП Србије Саша Живановић. а у оквиру пројекта „Гледај вебинар – Буди безбедан“ Фондације Тијане Јурић. Он је говорио о cyberbulling-у, облику вршњачког насиља, како га препознати, како и када реаговати ако је упућен нама или другој особи. Након предавања ученици 1д су учествовали у наградном онлајн квизу „Колико познајеш друштвене мреже“, који је у склопу обележавања Дана безбедног интернета организовала Фондација Тијана Јурић. 

Ђацима 1а и 1ц је приказана презентација „Моћ слика“, која је имала за циљ да покаже које све позитивне али и негативне последице може произвести објављивање садржаја на друштвеним мрежама. Приказан је и видео снимак под називом Све боје интернета, који се може пронаћи на веб платформи Паметно и безбедно – Smart and Safe, коју је покренуло Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Снимак показује шта се десило када су деца објавила на друштвеној мрежи да родитељи нису код куће неколико дана.  Представљене су веб странице на којима ђаци могу пронаћи информације о опасностима  које вребају на интернету, како се  заштитити од њих и на који начин деца треба да граде свој дигитални идентитет. 

 

Предности нових технологија су велике, садржај на интернету постаје све привлачнији и доступнији, а сви корисници интернета  треба да науче како да га употребљавају. О правилном коришћењу интернета треба водити рачуна  не само на Дан безбедног интернета 5. фебруара, него и сваки дан,  јер опасности вребају после сваког клика.

 

Галечић Душанка, професор рачунарства и информатике

 

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare