Blog

ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОМ КОРИШЋЕЊУ ИНTЕРНЕТА

naslovna slika
vesti Ваннаставне активности Информатика

ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОМ КОРИШЋЕЊУ ИНTЕРНЕТА

Интернет, светска рачунарска мрежа, нуди бројне услуге попут веба, разговора и електронске поште. Његовим развојем појавиле су се бројне потенцијалне опасности за кориснике мреже, нарочито за млађу популацију, која велики део слободног времена проводи на мрежи. Да би информисали ученике, наставнике и родитеље о опасностима које вребају у онлајн свету Фондација „Тијана Јурић“ уз подршку Теленор фондације је покренула пројекат „ГЛЕДАЈ ВЕБИНАР БУДИ БЕЗБЕДАН“. У пројекат је укључено више од 150 школа из Србије, а реализован је у периоду од 20. новембра до 2. децембра.

Ђаци гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове укључили су се у пројекат „Гледај вебинар–буди безбедан“ организовањем предавања за ученике првог и другог разреда, које је одржано 1.децембра 2017. године у кабинету информатике. Тема предавања је била „КО СУ ОНЛАЈН ПРЕДАТОРИ И КАКО ИХ ИЗБЕЋИ?“, а трајало је један школски час. Борис Радановић, координатор за подршку и информисање Центра за несталу и злостављану децу је говорио о безбедном коришћењу интернета, нарочито друштвених мрежа, о томе како препознати потенцијалне опасности и како препознати предаторе, на који начин чувати приватност, коме се обратити у случају да приметимо нешто сумњиво… Изнео је низ занимљивих података о интернету – данас интернет користи више од половине човечанства, у Србији друштвену мрежу Фејсбук користи три милиона људи, на интернету у сваком моменту има 750000 предатора… Након завршетка предавања слушаоци су постављали питања помоћу порука на која је предавач одговарао директно из студија. Питања су била корисна и занимљива –„Ко је више угрожен мушкарци или жене?“, „Колико има предатора на интернету?“, „Шта да урадим ако ми интернет предатор отворено прети?“ итд… Одговори на питања на која предавач није стигао да одговори могу се прочитати на веб-страници пројекта. Наши ђаци су пажљиво пратили предавање, посебно савете о заштити приватности на друштвеним мрежама и креирању и чувању лозинки. Да би проверили усвојена знања слушалаца организатори су припремили квиз, који су наши ђаци решавали уз помоћ мобилних телефона и рачунара у учионици. Решавањем квиза учествовали смо у наградној игри коју организује Фондација Тијана Јурић и Телеком, а награде ће добити школе које имају највећи број тачних одговора.

 

Наша школа посвећује доста пажње безбедности  ученика на интернету – обележавамо Дан безбедног интернета, учествујемо у Онлајн недељи, припремамо  радионице и предавања о исправном коришћењу светске мреже. Снимке предавања, која су намењена ученицима,можете погледати на веб-страници http://tijana.rs/webinar/, а теме су превенција трговине људима, вршњачко насиље на друштвеним мрежама, заштита приватности, дигитално насиље

 

Пројекат „Гледај вебинар буди безбедан“ у едукацију преко интернета укључује  и родитеље и наставнике. Они могу погледати снимке предавања намењених за одрасле: Проблем педофилије и дечије порнографије, које је одржао Саша Живановић, начелник Одељења за високотехнолошки криминал МУП Србије и  Нестанак деце и брза потрага, које је одржао Томислав Рамљак, из Центра за несталу и злостављану децу, Осијек, Хрватска.

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

 

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare