Blog

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“- ОБУКА ЗА УЧЕНИКЕ

IMG_20171109_122836
vesti Информатика

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“- ОБУКА ЗА УЧЕНИКЕ

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“0″ images=“12751,12750,12752,12753,12754,12755,12756,12757,12758,12759″ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

Ђаци гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове ће ове школске године трећи пут учествовати у пројекту „Вики гимназијалац“. Пројекат организује Викимедија Србије, а идеја пројекта је да се ученици гимназија упознају са Википедијом, највећом онлајн енциклопедијом на свету, њеним предностима и уређивањем, и да након обуке уз помоћ професора пишу чланке који ће бити слободни и свима доступни. Сличан пројекат под називом „Вики студент“ се организује за студенте.

 

У четвртак 9. новембра 2017. године у кабинету рачунарства и информатике наше школе је одржана радионица о уређивању Википедије за 14 ђака првог и другог разреда, која је почетна фаза поменутог пројекта. Водитељ радионице био је Небојша Ратковић, менаџер образовног програма Викимедије Србије, а трајала је два школска часа. Ученици који су присуствовали обуци су:

Јевтић Небојша 1а, Јелић Јована 1а, Јовичић Милица 1а, Симић Драгица 1а, Каназир Јована 1а, Антонић Теодора 1д, Вукчевић Итана 1д, Ковачевић Михајло 1д, Милановић Ирина 1д, Рибић Марко 2а, Шиндик Илија 2а, Шкрбић Алекса 2а, Онопријев Артјом 2б и Опачић Сара 2б.

 

Небојша Ратковић је најпре приказао презентацију „ВИКИПЕДИЈА – слободна енциклопедија“. Објаснио је разлику између Викимедије, слободног садржаја на интернету и Викмедије, непрофитног удружења са бројним пројектима, које у Србији постоји од 2005. године и које има за циљ ширење садржаја на српском језику.  Изнео  је низ података о Википедији – да је то највећа онлајн енциклопедија на свету, да је први по посећености непрофитни сајт на интернету, да има преко 30 милиона чланака на 288 језика… Он је истакао да се приликом уређивања Википедије морају поштовати ауторска права – крађе и плагијати забрањени, да Википедија није место за рекламирање и изношење личних ставова о нечему.

 

Прва практична активност за ученике била је оцењивање квалитета чланка на Википедији, које је одабрао водитељ радионице. Били су подељени у пет група и све групе су веома брзо уочиле  да су неки чланци енциклопедијски и да имају референце, док су други садржавали небитне информације, нису имали изворе или на почетку нису објашњавали задати појам.

 

Након процене квалитета чланака уследио је практичан рад на рачунару. Ученици су уређивали свој први чланак на Википедији. Научили су да у чланак додају наслов и садржај, направе листе, убаце вики  и спољашње везе, додају слике, шаблоне, категорије… 

Учествујући у пројекту „Вики гимназијалац“ наши ђаци ће проширити своју дигиталну културу јер су постали део велике интернет заједнице која има велика права, али и обавезе.  Прошириће Википедију на српском језику, али и своје знање и дигиталне вештине.

 

 Захваљујемо се Небојши Ратковићу из Викимедије Србије на занимљивој и корисној обуци, која је наставак успешне сарадње наше школе са Викимедијом Србије.

Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare