Blog

КОНФЕРЕНЦИЈА СИНЕРГИЈА 2017 ЕДУ ДАН

IMG_20171026_135747
vesti Информатика

КОНФЕРЕНЦИЈА СИНЕРГИЈА 2017 ЕДУ ДАН

На Факултету организационих наука у Београду је 27. октобра одржана годишња конференција Синергија 2017 ЕДУ Дан. Конференцију Синергија  организује компанија Мајкрософт и једна је од највећих и најутицајнијих конференција о  информационо-комуникационим технологијама и њиховој примени у региону Југоисточне Европе, а ове године је организована седамнаести пут. Еду Дан је део  тродневне конференције Синергија 2017 и  намењен институцијама и организацијама из области образовања из Србије и региона. Представљени су алати, пројекти и иницијативе које мењају процес образовања и на који начин се ове технологије могу користити у учионици.

На отварању конференције у свечаном амфитеатру ФОН-а, присутнима су се  обратили Катарина Алексић, саветник за ИКТ Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Анке ден Оуден, генерални директор Мајкрософт-а региона централноисточне Европе, Драган Томић, директор Мајкрософт развојног центра у Србији, проф. др Милија Сукновић, декан ФОН-а. Представници компаније Мајкрософт и ФОН-а су потписали меморандум о сарадњи. Уследила су предавања и радионице, које су организоване у рачунарским лабораторијама Факултета.

Бојан Радић, руководилац пројекта еПросвета МПНТР и Владе Србије, је представио пројекат, који се састоји од пет сервиса: еДневник, еЛектира, виртуелни музеји, информациони систем уа анализу учења и дигиталне садржаје, који су помоћ наставницима у вођењу часова и школске администрације. Објаснио је да је сервис еДневник бесплатан, да у потпуности замењује класични дневник, да гарантује безбедност података и да је за сада уведен у око 200 школа у Србији. Присутни у сали су поставили низ практичних питања у вези безбедности података и начину архивирања дигиталног дневника  на која је излагач исцрпно одговорио.

Садржај радионица је био занимљив, разноврстан и укључио је дигиталне платформе и решења за све нивое образовања. Излагачи су приказали како у настави користе програме Sway, Skype, пакет Office 365 EDU, игрицу Minecraft… Посебно је била занимљива радионица Скајп у учионици (Skype in the Classroom), коју је одржала Ана Живковић, наставница енглеског језика из Ниша, која има богато искуство у коришћењу програма Skype на својим часовима.  Пројекат Скајп у учионици нуди више начина употребе програма Скајп на часовима: довођење виртуелног госта у учионицу, виртуелне посете или комуникацију са вршњацима широм света. У циљу демонстрације типа часа, који се зове Мистери Скајп (Mystery Skype), где је циљ погодити локацију школе, позвала је колегиницу Сузану Јилке. Учесници радионице су постављали питања на која је гошћа одговарала са да или не. Присутни су успели да открију да је наставница Сузана из Беча. Она је поделила своја искуства у организовању Скајп часова и дала нашим наставницима низ савета.

Наши ђаци су прошле године учествовали у овом пројекту. Реализовали смо виртуелну посету Археолошком музеју у Нишу и гостовање Барбаре Ариси, антрополога из бразила. Идеје добијене на овој радионици послужиће за реализацију нових виртуелних посета и гостовања експерата из света.

Конференцији је из наше школе присуствовала Душанка Галечић, професор рачунарства и информатике, члан Мајкрософт-ове заједнице наставника и  Мајкрософт-ов иновативни наставник.

 

 

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare