Blog

ЈОШ ЈЕДАН СКАЈП ЧАС – ПОСЕТА АРХЕОЛОШКОЈ ПОСТАВЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У НИШУ

IMG_20170609_125937
vesti Информатика Историја

ЈОШ ЈЕДАН СКАЈП ЧАС – ПОСЕТА АРХЕОЛОШКОЈ ПОСТАВЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У НИШУ

Ђаци првог и другог разреда Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове  су у петак 9. јуна виртуелно посетили Народни музеј у Нишу. Виртуелна екскурзија је реализована уз помоћ програма за видео-конференције Скајп и Мајкрософтовог портала за наставнике. Домаћин нашим ђацима и професорима у музеју у Нишу је била Јелена Богдановић, едукатор-водич.

У уводном делу  презентације Јелена Богдановић је говорила о античким насељима Наисус и Медијана. Наисус је у доба цара Константина био административни, економски и војни центар провинције Горња Мезија. Претпоставља се да је Медијана првобитно представљала пољопривредно газдинство за снабдевање основним животним намирницама, али је прерасла у велелепни комплекс од двадесетак објеката: летњиковац са вилама, украшеним мозаицимафрескама и скулптурама, вртовима, термама и другим објектима за уживање. Настала је на самом крају 3. или почетком 4. века.

У наставку су детаљно представљени најзначајнији експонати у археолошкој сали Народног музеја у Нишу – копија портрета Константина Великог, „ограда са хермама“ и мермерна скулптура Јупитера. Поменути експонати представљају значајно историјско и национално благо Србије. Ученици су сазнали много занимљивих детаља о сваком од њих.

Портрет  Константина Великог (Глава Константина Великог, IV век) је пронађен на територији данашњег Ниша, на археолошком локалитету Наисус и сматра се да је део позлаћене бронзане статуе. Олтарска преграда паганског храма са представама античких божанстава Луне и Асклепија је пронађена на археолошком налазишту Медијана. Мермерна скулптура Јупитера на трону је пронађена 1938. године у реци Нишави и проналазач је поклонио нишком музеју.

Присутни ученици и професори су могли и да разгледају  унутрашњост археолошке сале музеја и сазнају детаље о изложеним експонатима. На крају посете музеју уследила су питања на која  је едукаторка исцрпно одговорила. Наше ученике је занимало како се локално становништво односи према локалитету Медијана и сазнали смо да је статуа Јупитера поклоњена музеју и да је породици Домазет донела срећу и успех.

Презентација је одржана у кабинету рачунарства и информатике 2. Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике је организовала и реализовала овај догађај у сарадњи са професоркама историје Аном Шипицки и Николином Гагић.

Осим ђака презентацији су присуствовале и Весна Смуђа, професорка рачунарства и информатике, Тамара Ковачевић, професорка латинског језика, Снежана Инђић, педагог, професорке историје  Ана Шипицки и Николина Гагић и Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике.Виртуелна посета музеју у Нишу је била занимљива и корисна. Следеће школске године планирамо да уз помоћ савремених информационо-комуникационих технологија реализујемо нове виртуелне посете и гостовања експерата из различитих области.

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare