Blog

ПРОФЕСОРКЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ ПРИСУСТВОВАЛЕ РЕПУБЛИЧКОМ ЗИМСКОМ СЕМИНАРУ

20170210_122122
vesti Српски језик

ПРОФЕСОРКЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ ПРИСУСТВОВАЛЕ РЕПУБЛИЧКОМ ЗИМСКОМ СЕМИНАРУ

Од 9. до 11. 02. 2017. године професорке српског језика и књижевности Сандра Дроњак, Катица Јовановић, Дуња Гајин и Сандра Фабиан биле су на стручном усавршавању у оквиру Републичког зимског семинара на Филолошком факултету у Београду.

 

 

 

Овај тродневни семинар је изузетно значајан и јединствен јер окупља србисте из целе земље. Пун амфитеатар Филолошког факултета доказ је да су професори вољни да уче и да се усавршавају без обзира на то да ли су тек почели да граде своје каријере или су пред пензијом. Целоживотно учење и стално усавршавање императиви су сваког професора који жели да буде у току са модерним достигнућима науке и образовања. Праћењем токова развоја нашег, српског језика и књижевности, професори утиру пут својим ученицима чинећи да њихови духовни хоризонти постану шири а знања дубља и свеобухватнија. Усавршавањем стручних компетенција индиректно усавршавамо и своје ученике и колеге, али и све људе са којима долазимо у додир, преношењем свог знања које смо, пажљивим праћењем предавања на семинару успели да усвојимо, а то и јесте мисија нас просветних радника- да ширимо знање!

 

 

 

Еминентни стручњаци запослени на Филолошком факултету у Београду попут проф. др Рајне Драгићевић,  проф. др Душке Кликовац, проф. др  Михајла Пантића, проф. др Александра Јеркова, проф. др Александра Миловановића и осталих, одржали су низ изузетних предавања како на језичке тако и на књижевне теме. Предавања су била подељена на пленарна излагања и радионице. Неке од тема су: 

Иво Андрић и савремена култура,

Преломна 1847. година из другог угла,

Авангардна књижевна дела у настави,

Стари српски речници у настави српског језика и књижевности,

Композиција као уметнички знак у романима Иве Андрића,

Савремена књижевност за децу и младе у настави (парадокси курикулума),

Како проста реченица може бити сложена,

Фразеологија у тестовима из српског језика и књижевности,

Српски роман у 2016. години, као и многе друге занимљиве и корисне теме.

 

Овогодишњи зимски семинар упамтићемо и по разговорима са редитељем Здравком Шотром и нашом списатељицом Иваном Димић, добитницом НИН-ове награде за 2016. годину за роман „Арзамас“.

 

Од Здравка Шотре чули смо доста о кореспондирању филмске и књижевне уметности, а славни редитељ је својом једноставношћу и духовитошћу придобио све присутне. Остаће упамћена његова реченица да је почео да ради оно што је одувек желео тек када је отишао у пензију. Суптилним хумором дао нам је до знања да је пут сваког професора и културног радника омеђен и донекле одређен а да тек у неким зрелијим годинама, кад стекнемо и животно а не само професионално искуство, почињемо заправо да радимо онако како смо одувек хтели, а то би могло да значи за своју душу а за добробит многих.

 

Препорука за читање могао би да буде роман Иване Димић „Арзамас“ који су многе наше колеге оцениле као одличан, а са тиме се слаже и професор Михајло Пантић који је и водио разговор са овом изузетном књижевницом.

 

Наши утисци о овогодишњем семинару су одлични, подржавамо овакве видове усавршавања јер се помоћу њих негује и блискост нас које повезује иста професија и иста љубав, зато НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ!

                                                                                           проф. Сандра Фабиан

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare