Blog

НАСТАВНИЧКИ СЕМИНАР У ПЕТНИЦИ

Jpeg
vesti Информатика

НАСТАВНИЧКИ СЕМИНАР У ПЕТНИЦИ

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“0″ images=“9427,9428,9429,9431,9432,9433,9435,9436,9437,9438,9439,9440,9441,9442,9443,9444,9445,9446,9447,9448,9449,9450,9452,9453,9454,9456,9457″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

У Истраживачкој станици Петница од 15. до 18. априла је организован семинар за наставнике о новим технологијама (3Д штампа и моделовање, електроника и  роботика).

Тема семинара је била „Фаб лаб“ (енгл. fabrication laboratory) и на њему је  организован  низ интерактивних предавања и практичних вежби о томе како учионицу претворити у радионицу за дигиталну фабрикацију у којој је „могуће направити практично све“.  

Први фаб лаб  је направљен на  МИТ универзитету у САД, а касније су се проширили по целом свету у оквиру тзв. мејкер покрета (maker movement). Фаб лабови су блиско повезани са универзитетима, научним институцијама, школама са једне стране, и са индустријом  са друге стране.

Тродневни семинар је почео обиласком Истраживачке станице Петница у пратњи стручног водича. Посетили смо врхунски опремљене лабораторије за биологију, хемију, археологију, електронику и роботику, у којој смо обављали практичне вежбе, као и библиотеку са преко 40000 стручних књига и часописа.

На почетку другог дана семинара учесници су разговорали са Вигором Мајићем, директором Истраживачке станице Петница на тему Петница данас. У наставку су уследила два занимљива предавања о ЛЕГО роботима и њиховој примени у настави и  о матичним плочама – Ардуино хардверу и софтверу. У практичном делу смо учествовали у дизајнирању и изради  прототипови производа. Kреиран је модел хоботнице уз помоћ програма за 3Д моделовање, а затим је она одштампана на 3Д штампачу. За штампање је било потребно око тридесет и пет минута.

Последњег дана обуке смо се упознали са најновијим концептима наставе, при којој се користе учила направљена у фаб лабу путем нових технологија (3Д штампом), тј. са Fablab@School концептом, који је развијен на Стенфорд универзитету. Уследио је рад  у групама на припреми часа на ком би била коришћена фаб лаб опрема. Припремљени су занимљиви планови за часове биологије, физике, хемије, математике и  информатике.

Семинар је реализован у оквиру пројекта „Формирање Фаб лаба Петница и повезивање са досадашњим програмима у оквиру Истраживачке станице Петница“, који заједнички спроводе НВО Фаб Иницијатива (ФабИн), Истраживачка станица Петница и Универзитет Метрополитан, и који је финансиран од стране Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Учествовало је двадесет наставника и професора природних, техничких и информатичких наука.

 Душанка Галечић, професорка рачунарства и информатике[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave your thought here

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare