Blog

НАША ШКОЛА У ПРОЈЕКТУ „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“

izdvojena
vesti

НАША ШКОЛА У ПРОЈЕКТУ „ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ“

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“0″ images=“8306,8307,8308,8309,8310,8311,8312,8313,8314,8315,8316,8317,8318,8319,8320,8321″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_column_text][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Гимназија „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове се прикључила пројекту ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ.

Овај пројекат је подржала Викемедија Србије,  са циљем да се ученици и професори непосредно упознају са Википедијом, која спроводи концепт слободног знања.

 Укључивање наших ученика и професора у овај пројекат  обихвата многе активности којима се сви актери подстичу да користе модеран приступ у настави. Крајњи циљ ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛЦА је да се Википедија уведе у образовни систем, тако што ученици пишу текстове на задате теме из многих наставних предмета (географија, историја, билогија, филозофија, српски језик и књижевност…).  Радови ученика би на овај начин могли бити видљиви, доступни свима, а њихово објављивање подразумева техничку обуку и друге повезане циљеве којима би се ђаци још више оснажили у својим знањима, вештинама и способностима.

Зато се  наша гимназија придружила овом пројекту, а  у школи је 28. новембра 2015. године боравила  Милица Жарковић, менаџер образовног програма Викимедија Србија. Професорима је предочен концепт Вики гимназијалца, и Википедија Србија, која обухвата око 350.000 чланака на српском језику. Википедија иначе има чак 288 језичких варијанти.

Првом кругу обуке у Гимназији присуствовало је пет професора и 13 ученика. То су професорке рачунарства и информатике Весна Смуђа и Душанка Галечић, Мирослав Ђовчош, професор математике, Сандра Фабиан, професорка српског језика и књижености, Људмила Ракочевић, професорка логике и филозофије и Гојко Вујачић, професор историје. На предавањима је представљен енциклопедијски стил писања, начини на које се наводе референце, карактеристике слободних садржаја…

Радионице су водиле Милица Жарковић, менаџер образовног програма Викимедија Србија и Анђела Зувић, волонтер образовног програма Викимедија Србија, иначе некадашња ученица наше школе.

За ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ се пријавио велики број ученика Гимназије, њих 46 из сва 4 разреда,  а неки од њих су већ прошли први део обуке.

То су: Марко Ковачевић 3б, Антонина Пекић 3ц, Мило Бајић 3д, Бојан Јовановић 3д, Андреа Перван 4а, Гордана Марковић 4а, Марко Јевтић 4а, Филип Ковачевић 4а, Јован Лукач 4а, Владимир Тричковски 4а, Дејана Вучковић 4а, Милош Зељуг 4б и Александра Ћопић 4б.

Писање за ВИКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ ђацима омогућава да самостално истражују изворе, упознају се са релевантним референцама, пишу, технички се оснажују и  уче се сарадљивости. У свему томе ће имати подршку својих профеора који ће заједно са њима осмишљавати теме и усмеравати их, подстицати у писању и креирању чланака…

 То ће сигурно допринети постигнућима наших ђака, модернизовању наставног процеса у Гимназији, оснажити и ученике али и професоре у побољшању својих компетенција.

У овом пројекту учествује око 15 школа из  Србије, углавном из Београда. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare